Ποιοι σχεδιάζουν να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην αγορά

Ποιοι σχεδιάζουν να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην αγορά
Κλειστά προβλέπεται ότι θα είναι τα γκισέ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό αναφέρουν στα «Π» κορυφαίες τραπεζικές πηγές, θεωρώντας ότι ενόψει των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών και την είσοδο ξένων στελεχών στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές, πρώτος στόχος θα είναι η εξυγίανση των ισολογισμών και όχι οι χορηγήσεις. Δηλαδή, οι νέες χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι από μηδενικές έως πολύ περιορισμένες και θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν μεγάλη τραπεζική εξάρτηση και με βάση συγκεκριμένου business plan στοχεύουν στην ανάπτυξη των εργασιών τους.

Την ίδια ώρα που κάνουν την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά και νέοι ανταγωνιστές, κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι Ελληνες τραπεζίτες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη, η ΕΤΕπ, η γερμανική ProCredit Bank, αλλά και το νέο σχήμα που ετοιμάζεται με αιχμή του δόρατος την consumer credit finance.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της EBRD είναι το «μπάσιμο» της σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στην Ευρωπαϊκή Πίστη, αγοράζοντας το ποσοστό της Πειραιώς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, μαζί με τη διοίκηση της εισηγμένης ασφαλιστικής, «ψήνεται» η κάθοδος στην παροχή υπηρεσιών υγείας, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η αγορά ή συμμετοχή σε νοσοκομείο ή διαγνωστικό κέντρο.

O όμιλος της πολυμετοχικής τράπεζας ProCredit Holding, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη θα χορηγήσει την επόμενη διετία δάνεια 20 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτόκιο 4% - 4,5%. Για το 50% του συνολικού ποσού των δανείων παρέχει εγγυήσεις το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ. Την ίδια ώρα η ΕΤΕπ προχωρά σε χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα χωρίς όριο, προσκαλώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταθέσουν τα επενδυτικά τους πλάνα και εφόσον εγκριθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση 50%. Η Creta farm εξασφάλισε ήδη χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι από τα μέσα Μαΐου έγινε γνωστό ότι το fund ΚΚR ανέλαβε τη διαχείριση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ (σ.σ. που είχαν στην κατοχή τους Alpha και Eurobank) και αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις.

Που σημαίνει, ότι τα funds δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν ενεργά και άμεσα με τη διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων ή των απλήρωτων πιστωτικών καρτών κάτι που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα παραμείνουν υψηλές και άρα θα συνεχίσουν να εγκλωβίζουν ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη διετία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτή» για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για τα υφιστάμενα τραπεζικά ιδρύματα. Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών με την είσοδο ξένων τραπεζιτών και εμπειρογνωμόνων, θα επιφέρουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Πηγές των «Π» αναφέρουν ότι τα funds που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας κι έχουν παραλάβει τους σχετικούς φακέλους από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρουν ότι «κύριο αντικείμενό μας θα είναι να χρηματοδοτήσουμε και να εξυγιάνουμε επιχειρήσεις οι οποίες πραγματικά έχουν προοπτικές ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, Fortress, WW Investments, Orasis και Serengeti, funds ιδιαίτερα γνωστά από την παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Πίστη, τους Ευρωσύμβουλους, αλλά και σε άλλες εισηγμένες, έχουν δώσει το στίγμα τους και τις προθέσεις τους.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ. Τραπεζική πηγή αναφέρει, επίσης, ότι, «ασφαλώς θα υπάρξουν και funds που θα έρθουν στην Ελλάδα και θα δημιουργήσουν τηλεφωνικά κέντρα απαιτώντας να πληρωθούν τα δάνεια των ανθρώπων που έπληξε η κρίση». Το σκεπτικό των ξένων είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια ή τα δάνεια από πιστωτικές κάρτες, έστω κι αν ματσαριστούν δεν είναι εύκολο να μοχλευτούν από τις αγορές, δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα.

Οπως και να ‘χει πάντως, στις 3 Μαΐου, με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ και με το ΑΕΠ στα 170 – 180 δισ. ευρώ, σημαίνει πολύ απλά ότι ανά πάσα στιγμή αλλάζει ο χάρτης των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας. Το δικαίωμα για την έναρξη πλειστηριασμών ακόμα και στην πρώτη κατοικία ή το να βγει ο «αναπνευστήρας» από παραδοσιακές επιχειρήσεις, αν οι βασικοί τους μέτοχοι δεν ρίξουν λεφτά, σημαίνει πολύ απλά ότι η μια μακρά περίοδος προστατευτισμού της ελληνικής οικονομίας τελειώνει οριστικά κι ενδεχομένως με τραγικές συνέπειες, σημειώνουν τραπεζικές πηγές.

Ετοιμάζονται οι φάκελοι των αλλαγών

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει έτοιμο τον φάκελο ανά τράπεζα για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Το θέμα των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών ανέδειξε μέσα στην εβδομάδα και η Wall Street Journal, γράφοντας πως, «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θέσπισε κανόνες για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να διατηρεί θέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών, με στόχο (της ΕΕ) να “εκδιωχθούν” από τις επιχειρήσεις μεγιστάνες και πρώην πολιτικοί. Οι κανόνες είναι περίπλοκοι.

Για παράδειγμα, οι διευθυντές πρέπει να έχουν εργαστεί στον τραπεζικό τομέα για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ταυτόχρονα, όσοι διευθύνουν τις επιτροπές και παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τα ρίσκα και το προσωπικό δεν θα πρέπει να έχουν δουλέψει στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρή “δεξαμενή” των επιλέξιμων διευθυντών και μια μεγάλη “δεξαμενή” της απογοητευμένης ελίτ. Αυτό το μήνα, εν μέσω έντονου lobbying, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μία έκθεση στην οποία θα περιγράφονται τα χαρακτηριστικά όσων πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου».

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ