Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης

Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης
When the party is over… τραγουδούσε ο Μπράιαν Φέρι στο Avalon και κάπως έτσι, οι προσδοκίες για την περαιτέρω αντίδραση των τραπεζικών μετοχών που έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει τις τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ καταγράφουν αποδόσεις άνω του 200% από τα χαμηλά τους στο πρώτο τρίμηνο, έχουν αρχίσει να μετριάζονται στην αγορά.

Και δεν είναι τόσο, οι απώλειες που κατέγραψε ο κλάδος μετά το Eurogroup της περασμένης Τρίτης, που η κυβέρνηση πήρε μεν την αξιολόγηση, χωρίς την επίτευξη όλων των άλλων στόχων δε, σε δόσεις και υποδόσεις (σ.σ. χρέος, χρηματοδότηση). Όσο ότι τα πλεονεκτήματα μετά την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές δεν είναι και τόσο… πλεονεκτήματα. Είναι peanuts. Για του λόγου το αληθές, αναλυτές σημειώνουν πως, το περίφημο waiver θα μειώσει την εξάρτηση από τον ELA στα… 60 δισ. ευρώ από 68 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δε ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει και αναμένεται να ξεκινήσει με βάση το καλό σενάριο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κι έπειτα. Οι αγορές ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών θα έχει επίδραση από 160 έως 300 εκατ. στην κερδοφορία συνολικά στον κλάδο. Αν κάτι έχει αξία για τους μετόχους και τις προοπτικές του κλάδου εντός Χρηματιστηρίου είναι ότι φέτος, όπως είπε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒ, είναι ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που οι τράπεζες θα περάσουν σε κερδοφορία. Ήδη, η Eurobank εμφάνισε στο α’τρίμηνο κέρδη τα οποία είχε να δει από το 2011 και η Πειραιώς συνεχίζει να καταγράφει αυξημένα κέρδη προ φόρων, τουλάχιστον κατά 9% με την προοπτική κερδοφορίας του κλάδου για φέτος να ορίζεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με Ελληνες διαχειριστές, στις τράπεζες πλέον υπάρχουν δύο φυλές επενδυτών. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που μπήκαν με τις αυξήσεις κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού που ξέρουμε ή δεν ξέρουμε. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που θα… μπουν. Και αναφέρονται στα funds, που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν βραχυπρόθεσμα, δικαιώνοντας εν μέρει την πρόσφατη έκθεση της JP Morgan για τον κλάδο, ότι όποιος πρόλαβε να μπει στο τρένο, μπήκε.


ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ. Οι διαχειριστές θεωρούν ότι μετά τη συμφωνία, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τη διαχείριση των μέτρων στο εσωτερικό. Δεν πήρε τον οδικό χάρτη για το χρέος, με το Eurogroup να τοποθετείται μερικώς και αορίστως για μετά το 2018 κι ενώ τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι τότε δεν είναι σίγουρο ότι στην καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας θα κάθεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα στενάζει και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι οι υποδόσεις των 4,5 δισ. (σ.σ. σε δύο δόσεις) θα διατηρήσουν την ασφυξία στον ιδιωτικό τομέα και η χώρα θα κληθεί να βγάλει το καλοκαίρι με τα έσοδα από τον τουρισμό!

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα στην αγορά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, οπότε αν υπάρχει διαφυγή για τον τραπεζικό κλάδο είναι μέχρι το τέλος του 2016 να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια στα funds, τα οποία έστω κι αν διατεθούν στο 50% ή στο 30% της αξίας τους, θα σημαίνουν αν μη τι άλλο καθαρή ρευστότητα για τον κλάδο και συνάμα ένα νέο play για το χρηματιστήριο. Κι αυτό διότι αφενός θα «παίζουν» οι τράπεζες που καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους, αφετέρου θα παίζουν ενδεχόμενα και εισηγμένες ή ολόκληροι κλάδοι του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το δικό τους μνημόνιο με τα funds.
Δεν ήταν τυχαία η παρατήρηση του ΔΝΤ την οποία έσπευσαν να σχολιάσουν δυσμενώς όλοι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα, ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν άλλα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση… Τα capital controls υφίστανται ακόμα, τα 45 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα στρώματα είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν στα γκισέ και τα οφέλη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων, χαμηλών προσδοκιών. Σε κάθε περίπτωση αν η άποψη του ΔΝΤ περί νέας κεφαλαιακής ένεσης σχολιάστηκε δυσμενώς από την Αθήνα, οι ξένοι brokers που θέλουν να είναι βέβαιοι για τις επενδύσεις τους, αν μη τι άλλο θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…

Σκοτσέζικο ντους από DeutscheΒank - οίκους

Ενας άλλος παράγοντας που μπορεί να παρασύρει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι τα σύννεφα και οι σκιές πάνω από την Deutsche Bank. Η υποβάθμιση από την Moody’s την περασμένη Δευτέρα δίνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του χρηματο/οικονομικού τομέα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία, η Deutsche Βank με τα γνωστά προβλήματα , αλλά με 1,6 τρισ. ενεργητικό εμφανίζει P/BV 0,39 όσο δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες. Δεν τις λες ούτε φθηνές, ούτε ακριβές…

Η Ελλάδα μπορεί να είναι αναδυόμενη αγορά, μετά την υποβάθμισή της από τον FTSE τον Μάρτιο, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια χώρα εντός ευρώ. Οι όποιοι κραδασμοί επηρεάζουν σαφώς και το Χ.Α., σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Τα καλά νέα πάντως, που θα δώσουν ώθηση στην αγορά θα έρθουν από τους οίκους αξιολόγησης. Ξεκίνησε η Moody’s την περασμένη Τετάρτη με το credit positive μετά την αξιολόγηση, δίδοντας την αίσθηση στις αγορές ότι τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται να μπαίνουν σε μία σειρά. Αναμένεται εντός του Ιουνίου να ακολουθήσουν Fitch και S&P, φτιάχνοντας, αν μη τι άλλο, κλίμα για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να ρίξουν τα λεφτά τους σε μία οικονομία που θέλει να επανασυνδεθεί με τον ενάρετο κύκλο…‎

Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολύ παρασκήνιο και μεγάλες προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ