Τι κρύβει το deal Eurobank-Alpha με την KKR

Τι κρύβει το deal Eurobank-Alpha με την KKR
Προπομπό για την πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds αποτελεί το μοντέλο της «συνδιαχείρισης», όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το moneypro, που επιλέγουν σε αυτή τη φάση οι τραπεζίτες για να ξεπεράσουν το σκόπελο των κόκκινων δανείων που έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις, που έχουν τα «φόντα» να ανακάμψουν.

Οπως αποδεικνύεται πλέον από την κίνηση των Alpha και Eurobank να προχωρήσουν στη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με το αμερικανικό fund ΚΚR, αλλά και με την EBRD, οι τραπεζίτες αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν σε αυτή τη φάση, προκειμένου να μπορέσουν να αποκομίσουν οφέλη που θα αποτυπωθούν στους ισολογισμούς του 2016.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την ένταξη των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι αρκετά και ξεκινούν με την ίδρυση ελληνικής εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων από την KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της «Pillarstone Europe» ,στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα στην Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s.

Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR. Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης. Η διαδικασία αυτή δεν θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral).

ΚΙ ΑΛΛΟΙ. Η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και τη συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα. Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά.

Αυτή η κίνηση δείχνει ξεκάθαρα αυτό που όλοι γνωρίζουν χρόνια τώρα αλλά δεν είχαν ακουμπήσει μέχρι σήμερα. Ότι δηλαδή η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων είναι επιβεβλημένη και δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, αφού έως σήμερα εγκλωβίζουν σημαντικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να ρίξουν στην αγορά, να βελτιώσουν σημαντικά τα μεγέθη τους και να επανέλθουν στην κερδοφορία.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζονται πυρετωδώς, εκτός από τη συνδιαχείριση, να προχωρήσουν και στην απευθείας πώληση, σε distress funds, των κόκκινων δανείων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους, για να μπορέσουν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, αφού η πώλησή τους, σε λίγες ώρες θα είναι δυνατή πλέον και με το γράμμα του νόμου ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Κυριακή από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο σχεδιασμός για την πώληση των προβληματικών δανείων έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού –όπως όλα δείχνουν– ξεπερνιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του moneypro, οι δύο ανασταλτικοί παράγοντες που δεν τους επέτρεπαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις.

ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Ο πρώτος είναι η «αμνηστία». Οι τραπεζίτες έλαβαν διασφαλίσεις από την κυβέρνηση ότι θα περάσει σύντομα από τη Βουλή ο νόμος περί «αμνηστίας» των διοικητικών συμβουλίων, δηλαδή νομοθετική κάλυψη, για να μην κατηγορηθούν για απιστία λόγω της πώλησης των δανείων σε χαμηλότερες αποτιμήσεις από την ονομαστική τους αξία. Επιπλέον, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να πουλήσουν και ενήμερα δάνεια για να απομοχλεύσουν αποτελεσματικά τον ισολογισμό τους, προβλέπεται ανάλογη νομική κάλυψη για τις διοικήσεις των τραπεζών και για αυτά. Ο δεύτερος λόγος είναι το τίμημα.

Οπως είχε γράψει το moneypro, σε επαφές που είχαν γίνει μεταξύ τραπεζιτών και funds, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, όταν δηλαδή η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ήταν τεράστια, οι τιμές που προσέφεραν τα «κοράκια» ήταν σοκαριστικές. Μάλιστα για τα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις ζητούσαν εκπτώσεις έως και 98% της ονομαστικής τους αξίας.

Για τα στεγαστικά οι προσφορές δεν ξεπερνούσαν το 30% της αξίας τους. Και αυτή η εικόνα έχει αλλάξει εδώ και λίγες μέρες, αφού το κλείσιμο της συμφωνίας και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα «κλειδώσει» στο μεθαυριανό Eurogroup, έχει μεταβάλλει τις τιμές και των κόκκινων δανείων και μάλιστα, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, στα τελευταία ραντεβού που έχουν γίνει μεταξύ τραπεζιτών και funds, έχει βρεθεί φόρμουλα για υψηλότερες τιμές με την ενσωμάτωση και πράσινων δανείων στα υπό πώληση «καλάθια».

Τι ζήτησανΣτουρνάραςκαι Ξενόφος

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, υποστήριξε ότι η κατάσταση στα κόκκινα δάνεια απαιτεί μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης από την πλευρά των τραπεζών, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις αφενός μεν για την ανάκαμψη των μεγεθών πιστωτικής επέκτασης αφετέρου δε για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τομέων της πραγματικής οικονομίας.

Κάτι αντίστοιχο επισήμανε και ο Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, ο οποίος με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης της McKinsey & Co για τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων υπογράμμισε: «Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 έχει αγγίξει ένα δυσθεώρητο ύψος και διαμορφώθηκε στα 103 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβάλει την άμεση και αποτελεσματική ενασχόληση όλων των εμπλεκόμενων μερών με διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας όπου απαιτείται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ