Κίνδυνο να γίνουν πιο αυστηρά τα capital controls βλέπουν οι τράπεζες

Κίνδυνο να γίνουν πιο αυστηρά τα capital controls βλέπουν οι τράπεζες
Την επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων φοβούνται οι τράπεζες, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές πριν το Πάσχα.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ήδη εύθραυστη ψυχολογία των καταθετών.

Ήδη από τα μέσα του μήνα, έχουν εξαντληθεί τα όρια εμβασμάτων προς το εξωτερικό για την Τράπεζα Πειραιώς, στοιχείο ενδεικτικό και της ανησυχίας για την τύχη της χώρας.

Πώς βγάζουν λεφτά

Οι καταθέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις «τρύπες» που υπάρχουν σήμερα για να βγάλουν χρήματα από το τραπεζικό σύστημα, παρά τα capital controls:

- Αναλήψεις μετρητών έως 420 ευρώ την εβδομάδα ανά φυσικό πρόσωπο

- Αποστολή εμβασμάτων προς το εξωτερικό έως 1.000 ευρώ το μήνα ανά φυσικό πρόσωπο*

- Αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων ή αποστολή κεφαλαίων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, απεριόριστα, για χρήματα που επαναπατρίστηκαν μετά την 28/6/2015

* Εάν η τράπεζα δεν έχει εξαντλήσει το σχετικό όριο για τους πελάτες της.

Σκλήρυνση των capital controls

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως εάν οι διαπραγματεύσεις πάρουν χρόνο και διαρκέσουν έως και το ...παρά πέντε, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ.

Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται σημαντική αύξηση των εκροών, καθώς οι καταθέτες δεδομένων των περιορισμών, θα προσπαθήσουν να βγάλουν εκτός συστήματος όσα περισσότερα μπορούν.

Αν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται ακόμη και να γίνουν πιο αυστηρά τα capital controls για να αποκρούσουν τις εκροές, σενάριο καταστροφικό.

Σε ανύποπτο χρόνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πως αυτή τη φορά δεν θα αντέξει η ελληνική οικονομία μία τέτοια «αναστάτωση», όπως την περυσινή με το δημοψήφισμα.

πηγή: moneyonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ