Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Μάρτιο

Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Μάρτιο
Συνεχίστηκε η εκροή των καταθέσεων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στο τέλος Μαρτίου στα 121,5 δισ. ευρώ από 121,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουάριου. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάρτιο του 2015, οι καταθέσεις εμφανίζουν μείωση κατά 17,1 δισ. ευρω ή περίπου 12,3%.


Στον τομέα των χορηγήσεων σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ τον Μάρτιο καταγράφεται μείωση των δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις της τάξεως του 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 146 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά στις επιχειρήσεις η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης, το Μάρτιο του 2016, ήταν θετική κατά 224 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 48 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4%, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,9%, από -1,6% το Φεβρουάριο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 263 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 49 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -8,7% το Μάρτιο του 2016, από -6,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 40 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάρτιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 9 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -1,0%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα.

Τέλος αρνητική κατά 361 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -2,9% το Φεβρουάριο του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ