Αρχίζει το "φύγε εσύ, έλα εσύ" στα ΔΣ των τραπεζών - Τι θα αλλάξει

Αρχίζει το "φύγε εσύ, έλα εσύ" στα ΔΣ των τραπεζών - Τι θα αλλάξει
Ριζικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, παρά τα όσα είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες περί «ελαστικοποίησης» των κριτηρίων επιλογής τους, μέχρι στιγμής, σε καμία συζήτηση μεταξύ ΤΧΣ, ΤτΕ και SSM δεν έχει προκύψει συμφωνία που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Ετσι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει από το ΤΧΣ η επιλογή της εταιρίας-Συμβούλου που θα αξιολογήσει τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη Ιουνίου και αμέσως μετά να δρομολογηθούν οι αλλαγές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τις περισσότερες θέσεις ανεξάρτητων μελών θα τις καταλάβουν ξένοι οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται από το νόμο. Ποια είναι αυτά; Οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών, σε ξένες τράπεζες που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες, τοποθετούν στα διοικητικά τους συμβούλια, μέλη, τα οποία καλύπτουν αυτά τα κριτήρια, προκειμένου να αποφύγουν αλλαγές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πειραιώς, στο Δ.Σ της οποίας τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Alexander Blades (εκπρόσωπος του Paulson), David Hexter (στέλεχος της EBRD) και Andreas Schultheis (εκπρόσωπος της LIBRA).

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ