Ποιος διεκδικεί τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς

Ποιος διεκδικεί τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς
Με στόχο τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον, αλλά και την εξασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους του φιλέτου από την διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας, που θα του αποφέρει σημαντικές υπεραξίες, το αμερικανικό fund του κ. Paulson, που ελέγχει αυτή τη στιγμή περί το 9% της Πειραιώς, έχει αρχίσει να παίζει ένα περίεργο παιχνίδι, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην ίδια την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», o κ. Paulson βλέποντας ότι δεν μπορεί έτσι απλά και χωρίς να επενδύσει περαιτέρω, να αποκτήσει ένα επιπλέον 40% της τράπεζας για να έχει πράγματι τον έλεγχο της πλειοψηφίας και να επιβάλλει τους όρους του και τη διοίκηση, προσπαθεί να αποσπάσει μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου.

Δηλαδή κοιτάει με διάφορους τρόπους να ελέγξει έμμεσα τη διοίκηση. Να αποκτήσει τον έλεγχο σε ένα «μαγαζί γωνία», με βάση το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, και όχι να πάει ο ίδιος να επενδύσει περαιτέρω. Διότι αν ο Paulson ήθελε όντως τον έλεγχο της Πειραιώς, θα προσπαθούσε είτε μέσω ΧΑ, να αποκτήσει το 50%, και να είναι με διαφορά ο πλειοψηφών μέτοχος και άρα να επιβάλλει τους δικούς του όρους, αλλά και να εκπονήσει το πλάνο ανάπτυξης της τράπεζας, πάντα στα πλαίσια που επιβάλλει ο SSM.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να ελέγχει το Δ.Σ. της τράπεζας και να ξεπερνούσε με σχετική ευκολία τις όποιες διαφωνίες του Δημοσίου, που ελέγχει στην Πειραιώς μέσω του ΤΧΣ το 26-27%, αλλά και άλλων μετόχων μαζί με αυτούς που έχουν συνασπιστεί με τη διοίκηση Σάλλα και που ελέγχουν περί το 15%.

HIGH RISK. Αν λοιπόν ο κ. Paulson ήθελε την πλειοψηφία, θα μπορούσε εύκολα να την αποκτήσει και να υπερκεράσει το εμπόδιο του 40% περίπου που συγκεντρώνουν όλοι οι υπόλοιποι μαζί. Αυτός όμως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι δεν θέλει να ρίξει άλλα λεφτά στην Ελλάδα, διότι φοβάται. Είναι high risk, το fund του χάνει λεφτά από τις επενδύσεις του στη χώρα μας, που μεταξύ άλλων κατέχει σημαντικά ποσοστά στην Alpha bank και στην ΕΥΔΑΠ και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνεχίσει να καταγράφει σημαντικές υποαξίες.

Και εδώ είναι που εμφανίζεται ο κ. Alexander Blades, ο εκπρόσωπος του Paulson στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος με διάφορα τερτίπια, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, μπλοκάροντας διαδικασίες, προκαλώντας εσωτερική ένταση στην τράπεζα, αλλά και εντάσεις με άλλους βασικούς μετόχους. Ο Blades, με μεθοδεύσεις και τέτοιου τύπου κινήσεις έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να ελέγξει τη διοίκηση για να μπορέσει να κάνει μετά παιχνίδι με όλο το «ψαχνό» που υπάρχει στην διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αλλά και την περιουσία που διαθέτει σήμερα η τράπεζα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την ίδρυση distress fund, δηλαδή fund που αγοράζει και ασχολείται με κόκκινα δάνεια βάζοντας αρχικό κεφάλαιο άνω του 1 δις ευρώ. Είναι προφανές ότι υπάρχει πλάνο για τα NLPs της Πειραιώς, ίσως και της Alpha και μέσω αυτών είναι προφανές ότι μπορείς να ελέγξεις μεγάλες επιχειρήσεις που απλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας βρίσκονται σε δυσμένεια, αλλά με μια αναδιάρθρωση θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κερδοφορία. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωση της Πειραιώς δείχνουν τι έχει στο μυαλό του ο κ. Paulson. Καταρχήν η Τράπεζα Πειραιώς έχει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ ίδια κεφάλαια.

ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ. Ο κ. Paulson, αν και ελέγχει το 10%, έχει επενδύσει περί τα 240 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα, εκμεταλλευόμενος την πολύ χαμηλή τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αφορμή την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Είναι προφανές ότι το ποσοστό του, το έχει πληρώσει στο ένα τέταρτο της αξίας του, αφού τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή που έγινε η αύξηση, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στη λογιστική αξία της τράπεζας που είναι 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ετσι με βάση το 9% που ελέγχει, θα έπερεπε να είχε πληρώσει περί το 1 δις. ευρώ. Ο κ. Paulson, αλλά και όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στην Πειραιώς, αγόρασαν πολύ φτηνά και πολύ χαμηλότερα της σημερινής πραγματικής αξίας της τράπεζας που είναι στα 9,5 δισ. ευρώ. Οπότε αυτός με 240 πάει να ελέγξει μια τράπεζα με συνολικό ενεργητικό κοντά στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ και επενδεδυμένο κεφάλαιο, δηλαδή τα ίδια κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο είναι 9,5 δις ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το fund του κ. Paulson σε καμία περίπτωση δεν είναι στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος έχει επενδύσει μακροπρόθεσμα αναμένοντας να καταγράψει υπεραξίες από την επένδυση του σε βάθος χρόνου και όχι μέσω του χρηματιστηρίου. Εξάλλου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «Π», πριν 7 – 8 χρόνια διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 30 δις και αυτή τη στιγμή το fund του κ. Paulson έχει κεφάλαια 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ήδη τα τελευταία χρόνια έχει μια ζημιά μεγάλη, αφού οι επενδύσεις του είναι βραχυπρόθεσμες και σε καμία περίπτωση δεν προσβλέπουν σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις οι οποίες θα προκύψουν από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει.

Ο ρόλος του Θωμόπουλου

Πάντως οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά και που λίγο έως πολύ έχουν επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον κ. Paulson, είναι ότι η σχέση του με τον Ανθιμο Θωμόπουλο είναι εξαιρετικές. Εξάλλου μετά την απόφαση καρατόμησης του Θωμόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ο John Paulson εξέφρασε δημόσια την έντονη αντίδραση του με επιστολή προς τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την απομάκρυνση του. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι όλες αυτές οι εσωτερικές κόντρες στην τράπεζα ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποχώρηση Θωμόπουλου. Ποιος ξέρει αν έχουν βάση…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ