Ποια είναι τα distress funds που θέλουν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Ποια είναι τα distress funds που θέλουν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια
Τριάντα έως πενήντα σεντς για κάθε ευρώ θα δώσουν τα distress funds για την εξαγορά των «κόκκινων» δανείων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα διακινούν τραπεζικές πηγές, κάτι που συνεπάγεται άμεση ρευστότητα για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «MoneyPro», αυτή είναι η εκτίμηση κορυφαίου στελέχους συστημικής τράπεζας προς τον εκπρόσωπο της Oaktree στην Ελλάδα, η οποία προσφάτως συνέστησε κοινή εταιρεία με τον Ομιλο Ανδρεάδη, που ελέγχει το ξενοδοχείο «Σάνη» στη Χαλκιδική. Το ίδιο fund, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ, ενδιαφέρεται να εισέλθει δυναμικότερα στην εγχώρια τουριστική αγορά, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι παρασκηνιακά έχουν γίνει συζητήσεις και με την οικογένεια Στέγγου, που ελέγχει το «Πόρτο Καρράς», επίσης στη Χαλκιδική.

Κι ενώ το ενδιαφέρον των distress funds είναι υπαρκτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, καλεί τις τράπεζες να διαχειριστούν εσωτερικά και αυτοβούλως τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που συζητήθηκε άλλωστε εκτενώς κατά τη συνάντησή του με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προ δεκαημέρου.

Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι αυτή που εισηγείται την υιοθέτηση του μοντέλου bad bank, κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας, αλλά μετά από τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών (σ.σ.: Μαζί με αυτή του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη το 2008) και με δεδομένο ότι τα «γεράκια» ενδιαφέρονται για υπερδανεισμένες εταιρείες, αλλά σε αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, δεν φαίνεται να έχει τύχη κάτι τέτοιο.

Σημειωτέον ότι οι τράπεζες θέλουν τα funds για δικό τους λογαριασμό, δηλαδή ή για να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια -και κυρίως τα εταιρικά «κόκκινα» δάνεια- ή για να μπουν σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αγνοεί ότι τον πρώτο λόγο δεν τον έχει η ίδια, ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο SSM, που ασκεί την εποπτεία των τραπεζών.

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ. Αλλη περίπτωση έντονα ενδιαφερόμενου για την απόκτηση επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων αποτελεί ο εξειδικευμένος ισπανικός επενδυτικός οργανισμός Nmas1 Dinamia SA (N+1), ο οποίος ήδη έχει «πατήσει πόδι», με στόχο επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών μεταξύ 10 έως 200 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ισχυρό ενδιαφέρον δείχνει για το θέμα η WW Investments, η οποία, ως γνωστόν, συμμετέχει από το περασμένο καλοκαίρι στην εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι» και έχει ενοικιάσει γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Ακαδημίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ευρωσύμβουλοι», Στ. Ταυρίδη, «οι μπίζνες στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα είναι τέσσερις: Τα “κόκκινα” δάνεια, ο τουρισμός, η ενέργεια και η πρωτογενής παραγωγή (από την πρώτη ύλη μέχρι την τυποποίηση και τα logistics)».

Ο ίδιος, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρει ότι από τα 210 δισ. ευρώ που είναι συνολικά ο δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών, περίπου τα 100 δισ. ευρώ αποτελούν τα επιχειρηματικά, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα. Αν από τα «κόκκινα» δάνεια πουληθούν στο μισό της υφιστάμενης αξίας τους, θα μιλάμε για περίπου 10-12 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και σημαίνει άμεση, «ζεστή» ρευστότητα για τις τράπεζες.

Αλλα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο «ΜΡ» πως, αν κλείσει σχετικά γρήγορα η αξιολόγηση της κυβέρνησης από το κουαρτέτο και επιστρέψει το waiver στις τράπεζες, θα ακολουθήσει αναβάθμιση της οικονομίας από τους ξένους οίκους (σ.σ.: Fitch, Moody’s, S&P), οπότε οι τράπεζες θα μπορούν να ενταχθούν πάλι στην έκδοση υβριδικών δανείων, με ενέχυρο άλλα δάνεια, ακόμα κι αυτά που δεν βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση.

«Αντιλαμβάνεται κανείς», αναφέρουν, «ότι θα βρούμε τον δρόμο μόνοι μας, αποφεύγοντας τη δημιουργία μιας bad bank, που ενδεχομένως θα έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα».

Μέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν funds του εξωτερικού δείχνουν να ανατάσσουν τις δυνάμεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις γυρνούν σε κέρδη ή αυξάνουν τις επενδύσεις τους. Οι περιπτώσεις της Attica, της «Σάνη» και της ΓΕΚ Τέρνα (York Capital) αποδεικνύουν ότι η «ένεση» κεφαλαίων λειτουργεί. Αντίθετα από ό,τι λέγεται κατά κόρον, ότι «τα ξένα funds “αρπάζουν” τις ελληνικές εταιρείες έναντι πινακίου φακής», η πραγματικότητα είναι ότι δίχως τα νέα κεφάλαια οι εταιρείες θα παρέμεναν κλειστές, όπως συμβαίνει σήμερα λ.χ. με πολλά ελληνικά ξενοδοχεία.

Τα ραντεβού με την Τράπεζα της Ελλάδος

Πριν φτάσουμε στο στάδιο της πώλησης δανείων, προηγείται κάτι άλλο: η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλειστεί ήδη ραντεβού με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, σε πρώτη φάση και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και όχι για την πώληση. Αυτή θα έρθει μετά τη συμφωνία με το κουαρτέτο.

Πλην όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει στη διάθεσή της τους φακέλους με τις υπερδανεισμένες εταιρείες, ανά οφειλές και ανά τράπεζα, αλλά και ανά εταιρικό κλάδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεγόμενα «γεράκια» εκπροσωπούνται σε αυτή τη φάση από εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, τα οποία αποκτούν πρόσβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος, οπότε και ενημέρωση. Το ενδιαφέρον έγκειται στο αν μια εταιρεία, αν και υπερδανεισμένη, κινείται σε έναν ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη της οικονομίας κλάδο. Για παράδειγμα, τα πλαστικά, ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και η τυποποίηση.

Οταν περάσει ο νόμος για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, οι δικηγορικές εταιρείες θα φύγουν από το προσκήνιο και θα περάσουν μπροστά τα distress funds, τα οποία είναι αυτά που θα bidάρουν για την απόκτησή τους, κάτι που συνεπάγεται άμεσες διοικητικές και μετοχικές εξελίξεις στις ανά περίπτωση εταιρείες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ