Η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει... business στην Ελλάδα - Οι επενδύσεις, τα σχέδια

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει... business στην Ελλάδα - Οι επενδύσεις, τα σχέδια
Ο οργανισμός έχει ήδη επενδύσει 450 εκατ. ευρώ στη χώρα και αναζητά τις επόμενες κινήσεις του, δηλώνει  η υπεύθυνη για την Ελλάδα Άντρεα Ένγκελ. Ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια της Αθήνας να προσελκύσει επενδυτές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη επενδύσει 450 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα αλλά ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα, μπαίνοντας στην αγορά των κόκκινων δανείων και όχι μόνο, όπως δηλώνει στα Παραπολιτικά η Άντρεα Ένγκελ, Senior Country Officer του ιδιωτικού βραχίονα του οργανισμού, International Finance Corporation (Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης – IFC).

Η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να είναι γνωστή κυρίως για την οικονομική στήριξη που παρέχει σε χώρες του αναδυόμενου κόσμου, όμως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει μια ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στην Ελλάδα, τόσο με τεχνική βοήθεια όσο και με σημαντικές επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η δραστηριοποίηση του IFC σε ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές.

«Θέλουμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο στην κινητοποίηση και άλλων δυνάμεων και να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών», δηλώνει ο οργανισμός. «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις καθώς και να προωθήσει τις εγχώριες επενδύσεις».

Επισήμως, η Ελλάδα, ως ανεπτυγμένη οικονομία, έχει «αποφοιτήσει» από τα προγράμματα δανεισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας εδώ και πολλά χρόνια.

Όμως, η οικονομική κρίση οδήγησε τον οργανισμό να επανεξετάσει το ρόλο του στη χώρα και να κάνει μία εξαίρεση για την Ελλάδα, όπως είχε κάνει και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, χρηματοδοτώντας μία ακόμα ανεπτυγμένη οικονομία, εκείνη της Ν. Κορέας. «Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως μια σοβαρή οικονομική κάμψη, ο IFC μπορεί να επανεμπλακεί σε χώρες στις οποίες δεν επενδύει πια. Έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το διοικητικό συμβούλιο του IFC ενέκρινε μία προσωρινή και επιλεκτική επαναδραστηριοποίηση του οργανισμού στην Ελλάδα, το Μάιο του 2015», εξηγεί η κα Ένγκελ.

Άλλωστε, η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να μην επένδυε άμεσα στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά είχε μια σταθερή παρουσία, παρέχοντας όχι μόνο τεχνογνωσία προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στήριξη στα σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων για επέκταση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Συγκεκριμένα, μέσω της Διεθνούς Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (IBRD), παρείχε προς τον ιδιωτικό τομέα τεχνική στήριξη σε θέματα κλιματικών επενδύσεων, αδειοδότησης επιχειρήσεων και logistics εμπορίου. Αλλά και μέσω του IFC, στήριξε οικονομικά τη διεθνή επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών.

«Ο IFC έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, σε ελληνικές εταιρείες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς εκτός των ελληνικών συνόρων», σημειώνει η κα Ένγκελ και προσθέτει ότι ο οργανισμός έχει δουλέψει με εταιρείες όπως η Τιτάν, η Chipita και η Βιοχάλκο, χρηματοδοτώντας την επέκτασή τους σε χώρες του εξωτερικού. Επίσης, όταν ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση, ο IFC στήριξε ενεργά τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη.

Αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης και ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, επένδυσε 60 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατ. ευρώ στη Eurobank, 20 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. «Η στήριξη του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι ένα κεντρικό σημείο της στρατηγικής του IFC στην Ελλάδα. Ο οργανισμός επένδυσε 150 εκατ. ευρώ στις μετοχές των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών προκειμένου να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου και την επενδυτική εμπιστοσύνη», εξηγεί η country manager του IFC. «Η αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα είναι βασική προτεραιότητα για μια ανάκαμψη που να έχει διάρκεια και για την αποκατάσταση των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα», προσθέτει.

Όπως ξεκαθαρίζει η κα Ένγκελ, η παρουσία της Παγκόσμιας Τράπεζας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θα είναι ενεργή, ενώ θα έχει και συνέχεια. «O IFC θα διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, αποκτώντας θέσεις στα διοικητικά τους συμβούλια», εξηγεί. Και τονίζει ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την περαιτέρω συνεργασία του οργανισμού με τις ελληνικές τράπεζες. «Εξετάζουμε την περαιτέρω δραστηριοποίησή μας σε τομείς όπως είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση για ελληνικές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους».

Η δραστηριοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα, πάντως, γίνεται με φόντο τα στοιχεία του οργανισμού που δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών για το επιχειρείν στη χώρα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχώρησε τον τελευταίο χρόνο από την 58η στην 60η θέση της παγκόσμιας κατάταξης «Doing Business» για την επιχειρηματικότητα, καθώς η χώρα εμφάνισε επιδείνωση της θέσης της στα κριτήρια της ευκολίας στην έναρξη μίας επιχείρησης, της απόκτησης ηλεκτρικού ρεύματος, της λήψης πιστώσεων, του ύψους των φόρων, της εφαρμογής των συμβάσεων, της προστασίας των επενδυτών μειοψηφίας και της εκκαθάρισης μίας επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ