Πότε θα ρίξουν χρήμα στην αγορά οι τράπεζες

Πότε θα ρίξουν χρήμα στην αγορά οι τράπεζες
Τα πλάνα τους για να ρίξουν ξανά χρήμα στην αγορά ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, αφού είναι προφανές ότι χωρίς χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δεν υπάρχει περίπτωση να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Μάλιστα καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει αναμφίβολα και το ξεκαθάρισμα του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου, μέσω της πώλησης σε distress funds ή συνεκμετάλλευσης των κόκκινων δανείων, διαδικασίας που μόλις ξεκίνησε με την ψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη Τρίτη. Είναι προφανές ότι η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών μέσω της ριζικής επίλυσης του σημαντικού προβλήματος των κόκκινων δανείων έτσι όπως προωθείται θα απελευθερώσει κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, όπως υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί όσοι επισκέπτονται τα γκισέ των τραπεζών θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, αφού οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά παραμένουν δυσμενείς, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και να επανέλθει στην κανονικότητα. Ωστόσο η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, απαιτεί παράλληλα και την επιστροφή των καταθέσεων, που λόγω της ανασφάλειας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια δραπέτευσαν, «στο χώμα ή στο στρώμα» και οι οποίες υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και η άρση των capital controls θα μπορέσει να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης των τραπεζών. Βέβαια η επιστροφή των καταθέσεων προϋποθέτει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς η εύθραυστη πλειοψηφία της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δοκιμαστεί σύντομα, αρχές του 2016, όταν δηλαδή θα κληθεί να «περάσει» από τη βουλή σκληρά νομοσχέδια όπως το Ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων. Ενας κρίσιμος παράγοντας είναι και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές με στόχο την άντληση φθηνών κεφαλαίων, αφού το κόστος του χρήματος μέσω του ELA αποδεικνύεται ιδιαίτερα υψηλό. Η χρηματοδότηση των Τραπεζών μέσω των κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση, η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μήνες για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών πλην των ελληνικών, είναι επίσης μια λύση, που αν τελικά προχωρήσει θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια που καταβάλλει η πλευρά των τραπεζών για να απελευθερωθούν κεφάλαια και να πέσει χρήμα στην αγορά. Απαιτείται και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, αφού για να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια θα πρέπει να καταθέσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά πλάνα στα οποία θα αναδεικνύονται οι προοπτικές ανάπτυξής τους στο άμεσο μέλλον. Είναι προφανές ότι κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως τα εργαλεία χρηματοδότησης, να σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αλλά και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να αποκτήσουν την αναγκαία τεχνογνωσία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των προγραμμάτων αυτών, καθώς πλέον αφορούν κατά βάση παροχή εγγυήσεων για χορήγηση δανείων και όχι παραδοσιακού τύπου μορφές επιχορηγήσεων. Για να κατανοήσουμε πλήρως την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στο σκέλος της χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο τελευταίο δελτίο της ΤτΕ. Σύμφωνα με αυτό τον Οκτώβριο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,6%, από -1,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 412 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 293 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Η εικόνα του 2015 για τις επιχειρήσεις

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2015, ήταν αρνητική κατά 224 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 51 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4% έναντι 0,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Οκτώβριο του 2015, από -1,2% το Σεπτέμβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 99 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 116 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 17,8% τον Οκτώβριο του 2015, από 19,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 125 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 66 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
• Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων: Τον Οκτώβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από -1,1% το Σεπτέμβριο του 2015.
• Χρηματοδότηση ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων: Αρνητική κατά 177 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 237 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -3,2% το Σεπτέμβριο του 2015.
• Συνολική εικόνα: Το υπόλοιπο των χορηγήσεων μειώθηκε από το τέλος του Δεκεμβρίου 2014 κατά 6,9 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2014: 212 δισ. ευρώ, Οκτώβριος 2015: 204,9 δισ. ευρώ). Η μείωση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων έφθασε τα 5 δισ. ευρώ περίπου, των νοικοκυριών τα 2 δισ. ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών τα 100 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ