Μπαίνει «πωλητήριο» στα κόκκινα δάνεια - Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η «λίστα»

Μπαίνει «πωλητήριο» στα κόκκινα δάνεια - Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η «λίστα»
Από την Πρωτοχρονιά και μετά, θα ζουν …ανάμεσά μας. Εταιρείες οι οποίες θα βγάζουν κέρδη από την αγορά και πώληση κόκκινων δανείων. Αν το δάνειο οποιουδήποτε πέσει στα χέρια τους, θα καλείται να αντιμετωπίσει τη δική τους λογική: δεν θα υπάρχει προστασία και νόμος Κατσέλη. Ή θα αποδέχεται και θα πληρώνεις αυτό που θα σου προτείνουν, ή θα χάνεις το περιουσιακό σου στοιχείο όποιο και αν είναι αυτό: σπίτι ή επιχείρηση.



Ποιος το λέει ότι θα ξεκινήσει τελικώς η πώληση των κόκκινων δανείων; Η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα είναι η απάντηση. Το κείμενο (δείτε το ολόκληρο εδώ όπως το δημοσίευσε το fpress.gr το Σάββατο) αναφέρεται ρητά στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί η μεταβίβαση των μην εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη εγείρονται πολλά ερωτήματα: Για ποια κόκκινα δάνεια θα μπορέσει η κυβέρνηση να αποτρέψει την πώλησή τους στα distress funds τα οποία έχουν ήδη πάρει θέση στην ελληνική αγορά και περιμένουν να περάσει ο σχετικός νόμος που θα τους ανοίξει το πεδίο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες; Θα «σπάσει» η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης που ορίζει ότι «κανένα στεγαστικό δάνειο δεν θα μεταβιβαστεί σε τέτοιου είδους κερδοσκοπικά κεφάλαια;

Πώς θα αποφευχθεί η μεταβίβαση ολόκληρων κλάδων που έχουν υπερχρεωθεί σε κερδοσκοπικούς μηχανισμούς που δεν θα διστάσουν ακόμη και να «σπάσουν» εταιρείες σε κομμάτια –με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους- προκειμένου να πάρουν πίσω, όχι μόνο τα χρήματα που θα δώσουν στις τράπεζες για την αγορά των κόκκινων δανείων αλλά και ένα πολύ μεγάλο κέρδος;

Αυτή –και όχι το ασφαλιστικό- είναι η επόμενη μάχη που θα δώσει χρονικά η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα από τις 8 Δεκεμβρίου.

Στο κείμενο με τα 13 προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, υπάρχει ρητή αναφορά στην αναγκαιότητα να περάσει νόμος ο οποίος θα ανοίγει το δρόμο για τη μεταβίβαση των NPLs σε μη τραπεζικές εταιρείες.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αλλεπάλληλες δηλώσεις ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση κόκκινων δανείων –αντίστοιχες δηλώσεις με αυτές που έλεγαν ότι δεν πρόκειται να βγει στον πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία- τώρα θα πρέπει να βρει με ποιο τρόπο θα περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς.

Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να μπουν «κριτήρια» έτσι ώστε να εξαιρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα «ευαίσθητα» δάνεια από το καλάθι των μεταβιβάσεων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα στεγαστικά, αλλά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως επίσης και τα δάνεια κλάδων μεγάλης σημασίας για την ελληνική κοινωνία.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται από κυβερνητικό στέλεχος ο κλάδος της ακτοπλοίας ο οποίος είναι επιφορτισμένος να πραγματοποιεί και τα δρομολόγια των άγονων γραμμών.

Γεγονός είναι ότι το θέμα κόκκινα δάνεια θα κυριαρχήσει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη. Το τελικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα (το δημοσίευσε χθες το THETOC.gr) αναφέρει χαρακτηριστικά:

Στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια (NPL):

α) Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας που θα προβλέπει την άδεια και το ρυθμιστικό πλαίσιο των παρόχων μη τραπεζικών υπηρεσιών και τις μεταβιβάσεις δανείων, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2016.

β) Εκσυγχρονισμό, τροποποίηση και υιοθέτηση του νόμου που προβλέπει την εξωδικαστική επίλυση χρέους και θα περιλαμβάνει σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή και των οφειλετών.

γ) Καθιέρωση βάσει νόμου ενός συντονισμένου μηχανισμού που θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή να εξετάζει μεγάλα χρέη ιδιωτών και δημόσιων πιστωτών και θα πραγματοποιεί συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση των «κόκκινων» δανείων.

δ) Σύσταση εξειδικευμένων δικαστικών αιθουσών και διορισμός και εκπαίδευση δικαστών και προσωπικού.

ε) Καθιέρωση βάσει νόμου ενός δικτύου πληροφόρησης χρέους και κέντρων πληροφόρησης χρέους.

στ). Η Τράπεζα της Ελλάδος να διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και να καθιερώσει σύστημα αμοιβής για τους εκκαθαριστές με βάση την απόδοση σε διαβούλευση με το ΤΧΣ.

ζ) Το ΤΧΣ θα επιλέξει ένα μέλος του δ.σ. και μία εσωτερική ομάδα αφοσιωμένη στην επίλυση των «κόκκινων» δανείων.

η) Σύσταση ενός νέου δομικού σχεδίου για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της στρατηγικής των NPL, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ειδικής γραμματείας συντονισμού και γραφείου διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ