Για το 2016 μεταφέρεται μέρος των παρεμβάσεων για τα “κόκκινα” δάνεια

Για το 2016 μεταφέρεται μέρος των παρεμβάσεων για τα “κόκκινα” δάνεια
Εκτός της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρωθεί νομοθετικά μέσα στον Δεκέμβριο για να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ φαίνεται πως μένει ένα από τα «καυτά» θέματα για την κυβέρνηση, αυτό των "κόκκινων" δανείων, αλλά όχι ολόκληρο.

Η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ "κλείδωσε" αργά χθες το βράδυ στο EuroWorking Group και όπως φαίνεται περιείχε νέες χρονικές "διευκολύνσεις" προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό είναι ότι ένα μέρος των παρεμβάσεων για τα κόκκινα δάνεια που συνδέεται με την πρώτη κατοικία και με μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταφέρεται προς απόφαση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του 2016.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της αρχής με τους εκπροσώπους των θεσμών, να ανοίξει συνολικά ο καυτός φάκελος της διαχείρισης των «κόκκινων» και επισφαλών δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ.

Καταβάλλεται, ωστόσο, προσπάθεια κατά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα ώστε η Ελλάδα να διαφοροποιηθεί από τη γειτονική Κύπρο η οποία στις αρχές του μήνα ψήφισε νόμο για την ελεύθερη πώληση "κόκκινων" δανείων σε distress funds.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να ενδώσει στην πίεση των δανειστών για νομοθέτηση πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης "κόκκινων" στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων σε distress funds.

Θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια δεν πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των αγορών.

Από την άλλη, όμως, δέχεται να ανάψει το πράσινο φως στις τράπεζες να συστήνουν κοινές εταιρείες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης δανείων, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των ανείσπρακτων οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική επιλογή είναι να γίνεται διαχείριση "εντός του τραπεζικού συστήματος και όχι με τη δημιουργία αυτόνομης αγοράς", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου που χειρίζονται το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ