Πώς θα διαχειριστούν τα «κόκκινα δάνεια» οι τράπεζες

Πώς θα διαχειριστούν τα «κόκκινα δάνεια» οι τράπεζες
Αν και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ολοκληρώνεται με επιτυχία ως προς το σκέλος της συγκέντρωσης των κεφαλαίων, αφήνοντας όμως ανοιχτές πληγές στα χαρτοφυλάκια των παλαιών μετόχων λόγω του σημαντικού dilusion που υπέστησαν, το καυτό θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία, αφού οι δανειστές επιθυμούν την πώληση σε distress funds του συνόλου σχεδόν των κόκκινων δανείων (επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, παραμένει αντίθετη σε κάτι που μάλλον μοιάζει αναπόφευκτο.

Για να κατανοήσουμε τις διαστάσεις του προβλήματος των ελληνικών κόκκινων δανείων που ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αρκεί και μόνο να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεύουν το 12,5% του προβληματικού χαρτοφυλακίου του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών το οποίο ανέρχεται σε 900 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων, Χοσέ Βινάλς. Είναι προφανές ότι η επίλυση του προβλήματος είναι πλέον επιβεβλημένη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση, που θα είναι και η απόλυτη καταστροφή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η δέσμευση κεφαλαίων που απαιτείται για την κάλυψη των επισφαλειών και οι ζημιές των τραπεζών που δημιουργούνται από τα κόκκινα δάνεια, περιορίζουν δραματικά την δυνατότητα τους να προχωρήσουν σε χορηγήσεις. Και πολύ απλά χορηγήσεις σημαίνουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και παραγωγή πλούτου. Αυτό έχει ανάγκη η αγορά και η οικονομία συνολικότερα. Η άμεση επίλυση των «κόκκινων» σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου είναι ικανά να αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος και να επαναφέρουν σταδιακά ένα μέρος των καταθέσεων που δραπέτευσαν λόγω της αβεβαιότητας και δεύτερον να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να αρθούν σύντομα τα capital controls, ώστε αυτή η πολυπόθητη ανάκαμψη να κάνει την εμφάνισή της.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες βλέποντας ότι δημιουργείται σοβαρή πίεση από τους δανειστές προκειμένου να πουλήσουν τα κακά τους χαρτοφυλάκια χαμηλότερα από όσο οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορούν να εισφέρουν στα ταμεία τους, θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την επίλυση του προβλήματος, μέσω της δημιουργίας κοινοπρακτικών σχημάτων που θα τα διαχειριστούν.

Δηλαδή να συμμετέχουν σε αυτά από κοινού οι τράπεζες και τα funds , όπου οι πρώτες θα αναλάβουν την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο θα αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενδεχομένως και από ενήμερα, ενώ τα δεύτερα λόγω της εμπειρίας τους θα αναλάβουν τη διαχείριση. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει πέσει τυχαία στο τραπέζι. Και αυτό γιατί οι τραπεζίτες από τις έως τώρα συζητήσεις τους με ενδιαφερόμενα funds έχουν διαπιστώσει ότι οι τιμές που τους προσφέρουν απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα στα οποία οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν. Και οι αποκλίσεις αυτές όπως χαρακτηριστικά λένε δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητες, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 25 μονάδες.

Μάλιστα επικαλούνται την περίπτωση πώλησης προβληματικών δανείων από τον ελληνικό βραχίονα της Citibank στο γνωστό fund Baupost με discount της τάξης του 75%, σε καλύτερη συγκυρία από ότι η σημερινή. Η Citi για προβληματικό χαρτοφυλάκιο αξίας 350 εκατ. περίπου ευρώ εισέπραξε 87 εκατ. ευρώ, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ, έλαβε 25 cents, δηλαδή το 25% της αρχικής τους αξίας. Την ίδια ώρα δεν παραβλέπουν και το γεγονός ότι τα πρόσφατα παραδείγματα πώλησης δανείων από βαλκανικές τράπεζες σε funds είναι πέρα για πέρα απαγορευτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πωλούνταν στην Πολωνία τα προηγούμενα έτη έναντι 6 με 10% της ονομαστικής τους αξίας. Στην Ουγγαρία για τα κόκκινα στεγαστικά η Deloitte έδωσε τιμές κατά μέσο όρο στο 53,5% της αξίας, ενώ καταναλωτικά που πουλήθηκαν αποτιμήθηκαν στο 12-15% της αξίας τους. Ανάλογη η εικόνα και σε άλλες χώρες για τις συναλλαγές κόκκινων καταναλωτικών δανείων μεταξύ τραπεζών και funds να κλειδώνουν σε τιμές που αντιστοιχούν, π.χ., στη Ρουμανία σε ποσοστό από 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας του δανείου, στην Τσεχία και την Σλοβακία στο 19-21%, ενώ στην Πολωνία πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής.

Πληροφορίες του «MoneyPro» αναφέρουν ότι οι 2 από τις 4 συστημικές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλα funds για τη δημιουργία νέων σχημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων, και όπως όλα δείχνουν οι ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ποια δάνεια τελικά θα μπουν σε αυτά τα νέα σχήματα.

Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν αφορά μόνο στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, αλλά και στο μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Και αυτό γιατί οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με την εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων για να καλύψουν τον δανεισμό τους.

Αν και κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να πωληθούν τα δάνεια των νοικοκυριών, όπως επίσης και τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων, αφού αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του Νόμου Κατσέλη και του Κώδικα Δεοντολογίας, για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια η πορεία φαίνεται προδιαγεγραμμένη .

Οπως και να έχει, η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι είτε αυτόνομα είτε από κοινού με τις τράπεζες τα distress funds θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά και θα αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μεταξύ των μεγάλων funds της «δυστυχίας» που βρίσκονται στην Ελλάδα και κατά το παρελθόν κάποια από αυτά έχουν συνεργαστεί με ελληνικές τράπεζες είναι τα: Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), Aktua Soluciones Financieras, Fortress και Baupost

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ