ΤτΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι αρκετή για την άρση των capital controls

ΤτΕ: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι αρκετή για την άρση των capital controls
Ενώ η κυβέρνηση και οι δανειστές εκτιμούν πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την άρση των capital controls, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Μουρμούρας, έρχεται να διαψεύσει αυτό το σενάριο υποστηρίζοντας πως από μόνο του αυτό δεν είναι αρκετό.

Σε ομιλία του στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε η Redburn Access στη Νέα Υόρκη, με θέμα «Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές των ελληνικών και ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών», ο κ. Μουρμούρας σημείωσε πως είναι αναγκαίες και άλλες κινήσεις για να τερματιστούν οι κεφαλαιακές δεσμεύσεις.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, o κ. Μουρμούρας τόνισε: «Η ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα από την ΕΚΤ, η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Draghi και τέλος ένα επενδυτικό σοκ”, είναι οι προϋποθέσεις όπως υποστήριξε για την έγκαιρη απόσυρση των capital controls θέτοντας έτσι έμμεσα και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνατό».

Πάντως, παραδέχθηκε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Έθεσε πάντως και τον πολιτικό παράγοντα ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτου μνημονίου – συμφωνίας με τους δανειστές υπογραμμίζοντας ότι "ένας ομαλός εκλογικός κύκλος" (σ.σ. δηλαδή χωρίς νέες εκλογικές αναταράξεις) είναι επίσης προϋπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός όσο και τα περισσότερα Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει επί του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και επιπλέον δεν υπάρχει καμία εκλογική αναμέτρηση (τοπικές, περιφερειακές ή ευρωπαϊκές εκλογές) στο ορατό μέλλον.

Όλα αυτά, είπε, "θωρακίζουν την πολιτική σταθερότητα που είναι ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία…".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ