WSJ: Αγώνας από τις τράπεζες για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων

WSJ: Αγώνας από τις τράπεζες για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων
Οι επενδυτές τα έχουν βρει «σκούρα» φέτος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, σχολιάζει η Wall Street Journal, αναφέροντας πως εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, οι υφιστάμενοι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της «καταστροφής» ασχέτως του αποτελέσματος της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, υπάρχουν ελπίδες πως το ιδιωτικό χρήμα θα παίξει κάποιον ρόλο, με τα στελέχη των τραπεζών είτε να στρέφονται προς πιθανούς νέους επενδυτές, ή να προσπαθούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» την τουρκική θυγατρική της, την Finansbank, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που ενδέχεται να χρειαστεί η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, η Eurobank Ergasias, στην οποία το κράτος συμμετέχει με μόλις 35%, έχει ιδιώτες υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων ο Wilbur Ross, που είναι πρόθυμοι να ρίξουν περισσότερο ρευστό στην τράπεζα, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Πιο σκληρή προσπάθεια να αντλήσουν φρέσκα ιδιωτικά κεφάλαια κάνουν οι Πειραιώς και η Alpha Bank ΑΛΦΑ +2,13%.

Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν φαίνεται στην διαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών. Οι αποτιμήσεις και των τεσσάρων τραπεζών βρίσκονται κοντά σε χαμηλά-ρεκόρ, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ +2,13% να εμφανίζει την υψηλότερη αποτίμηση αυτή τη στιγμή, μόλις στο 17% της λογιστικής της αξίας, σύμφωνα με το FactSet.

Αντιθέτως, η αποτίμηση της Πειραιώς έχει «βουλιάξει» στο σοκαριστικό 6% της λογιστικής της αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ