Αυτόματη παρακράτηση ΦΠΑ μέσω τραπεζών - Ποιες συναλλαγές αφορά

Αυτόματη παρακράτηση ΦΠΑ μέσω τραπεζών - Ποιες συναλλαγές αφορά
Σχέδια αυτόματης παρακράτησης του ΦΠΑ μέσω των τραπεζών επεξεργάζεται η Εφορία και ετοιμάζεται να κάνει τα κάνει πράξη με την προσθήκη νέου κωδικού στο καινούργιο έντυπο του ΦΠΑ, του κωδικού 404.

Ο σχετικός νόμος έχει ήδη ψηφιστεί ενώ με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ δίδονται και οι πρώτες οδηγίες. Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα, θα καθοριστεί με νέα απόφαση της ΓΓΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΔΩ

Ποιες συναλλαγές αφορά

Η αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ, αφορά σε δύο κατηγορίες συναλλαγών:

1. Συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω επιτηδευματιών και εξωφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών.

2. Συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Το μέτρο ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει και για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά ωστόσο, η διάταξη ουδέποτε ψηφίστηκε.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Με βάση τον νέο νόμο, για αυτές τις συναλλαγές «το ποσό του Φ.Π.Α. που αναλογεί, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση Φ.Π.Α., η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου.

Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ