Πώς οι τράπεζες "εξαφάνισαν" αξία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ

Πώς οι τράπεζες "εξαφάνισαν" αξία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ
Το ποσό των 25 δισ. ευρώ που επενδύθηκε τα τελευταία χρόνια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις τράπεζες έχει σχεδόν εξανεμιστεί, αφού μετά βίας ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ.

Η απομείωση πάνω από 92% της άξιας των τιμών των τραπεζικών μετοχών ξεπερνά τις προβλέψεις και των πλέον απαισιόδοξων, την ίδια ώρα που οι ιδιώτες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών «τραβάνε τα μαλλιά τους» για την επενδυτική τους επιλογή, αφού ανάλογη είναι και η απομείωση της αξίας της επένδυσής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 2,9 δισ ευρώ (4 δις. δολάρια) που τοποθέτησε στην Eurobank προ δύο ετών το group υπό την ομάδα του fund Fairfax και του Prem Watsa αυτή την στιγμή η αξία ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την επιβολή των Capital Controls και το κλείσιμο των τραπεζών ήταν αναμενόμενο ότι οι τράπεζες θα σημείωναν κάθετη πτώση της άξιας τους. Έτσι λοιπόν υπό τις παρούσες συνθήκες το ΤΧΣ (μέσω των Βρυξελλών και του ταμείου ESM) θα ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών με 10 δις ευρώ έως ότου ανιχνευτούν και οριστικοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών μέσω των stress test.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει δραματικά οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών που θα καθοριστούν συνολικά πέριξ των 8 δισ. ευρώ θα γίνουν σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές. Η εξέταση της κατάστασης των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών τον Σεπτέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών.

Από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα καθοριστεί κατά πόσον είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων δεν είναι απαγορευτικό, θα καθοριστούν η δομή του εγχειρήματος και τα κίνητρα που θα δοθούν για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Τι θα κάνουν οι στρατηγικοί επενδυτές; Αυτή την στιγμή όπως πληροφορούνται τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», υπάρχουν τρία δεδομένα:

1. Δεν υπάρχει καμιά εικόνα για το εάν θα επενδύσουν οι στρατηγικοί επενδυτές στις ΑΜΚ των τραπεζών όποτε και εάν γίνουν αυτές. Στην Eurobank το FairFax μαζί με άλλα τρία επενδυτικά Funds κατέχει ποσοστό πέριξ του 65%, στην Πειραιώς οι Τσέχοι της PPF και οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι κοντά στο 20%, στην Εθνική ο όμιλος Λάτση κοντά στο 10% και στην Alpha Bank το Dubai Fund πέριξ του 6%. Στην περίπτωση που οι στρατηγικοί επενδυτές δεν λάβουν μέρος στην αύξηση τότε τα ποσοστά του ΤΧΣ στην Eurobank θα ανέλθουν στο 80-85% και στις υπόλοιπες τράπεζες κοντά στο 95%. Το μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει είναι τι θα κάνει ο επικεφαλής του FAIRFAX Prem Watsa. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στα βιβλία της μητρικής εταιρίας η άξια της εταιρίας έχει υποστεί απομείωση κατά περίπου 85% ενώ γίνεται και πρόβλεψη της μελλοντικής άξιας της (βάση των διεθνών λογιστικών προτύπων). Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει μεταβεί και στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει με ευρωπαίους αξιωματούχους για την τράπεζα εν τούτοις οι προθέσεις του παραμένουν θολές.

2. Στο ΤΧΣ και στο ESM υπάρχει η σκέψη στην περίπτωση της αύξησης μετοχικών κεφαλαίων να δοθούν κίνητρα στις διοικήσεις εάν θέλουν να παραμείνουν να βρουν το 10% της αύξησης όπως ακριβώς είχε γίνει το 2013 κατά την διάρκεια της πρώτης ΑΜΚ των τραπεζών. Εάν πράγματι συμβεί αυτό εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις τράπεζες. Έτσι για παράδειγμα εάν χρειαστούν από 8 έως 10 δις ευρώ (σύμφωνα με το ήπιο σενάριο που αποκαλύψαμε προ μηνός) τότε εκτιμάται ότι ποσό από 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ είναι εφικτό να βρεθεί. Τραπεζική πηγή ανάφερε ότι «είναι εφικτό υπό συγκεκριμένες συνθήκες να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Βεβαία όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές

Το τρίτο σενάριο είναι oι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων θα γίνουν σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές. Δηλαδή θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών όπως ορίζει ο νόμος ενώ θα πρέπει να αφαιρεθεί και discount περίπου 15- 20% (που δίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις) έτσι ώστε να καταστεί… ελκυστική η αύξηση. Έτσι για παράδειγμα εάν σήμερα γινόταν η αύξηση μετοχικού στην Euro bank θα έπρεπε να γίνει σε τιμές πέριξ του 0,10 ευρώ ενώ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών η αξία της μετοχής βρίσκεται πέριξ των 0,05 ευρώ.

Στην Πειραιώς η αύξηση θα γινόταν στα 0,20 ευρώ ενώ στο ταμπλό η μετοχή βρίσκεται πέριξ των 0,10 ευρώ , στην ΕΤΕ η ΑΜΚ θα γινόταν στα 0,8 ευρώ ενώ η αξία της μετοχής βρίσκεται στα 0,5 ευρώ .

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στην Alpha Bank με την τιμή της μετοχής σήμερα να βρίσκεται στα 0,10 ευρώ ενώ η αύξηση θα έπρεπε να γίνει (με τα σημερινά δεδομένα) στα 0,20 ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή θα ήταν ασύμφορη η αύξηση για τους ιδιώτες μετόχους. Για να είναι συμφέρουσα η αύξηση θα πρέπει οι τιμές των μετοχών να διπλασιάσουν την αξία τους το αργότερο έως το τέλος του 2015 όποτε και θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Σε αντίθετη περίπτωση ολόκληρη την αύξηση θα την καλύψει το ΤΧΣ.

Τονίζεται ότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 28 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2013 για τις συστημικές τράπεζες, το καλοκαίρι του 2014 πραγματοποιήθηκαν νέες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές με τις οποίες ενισχύθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις συστημικές τράπεζες, ενώ η Eurobank μέσω της αύξησης κεφαλαίου επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια . Μετά τη νέα επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τα κεφάλαια 35 δισ. ευρώ που μπήκαν στις τράπεζες τη διετία 2013-2014 κρίνονται ανεπαρκή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ