Δείτε πώς θα εκμεταλλευτείτε τα δώρα του e-banking

Δείτε πώς θα εκμεταλλευτείτε τα δώρα του e-banking
Με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, των γνωστών σε όλους μας πλέον, capital controls, να μετρούν περίπου 60 ημέρες, είναι προφανές ότι οι επιλογές διακίνησης χρημάτων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων είναι περιορισμένες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται προς το web banking, που αυτή την ώρα αποτελεί και τον μόνο τρόπο μεταφοράς κεφαλαίων στο εσωτερικό χωρίς κανένα απολύτως όριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που έχουν κάνει τουλάχιστον μία συναλλαγή τον τελευταίο χρόνο, είναι περί το 1,6 - 1,7 εκατ., αλλά οι εγγεγραμμένοι είναι σχεδόν διπλάσιοι, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων που δεν είχαν κάνει χρήση των κωδικών τους για μακρύ χρονικό διάστημα απευθύνθηκε στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών προκειμένου να επανενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του.

Ουσιαστικά το ebanking αποτελεί για τον κάθε πελάτη τράπεζας, ένα «prive» τραπεζικό κατάστημα 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα κατέβαλλε αν πήγαινε στον κισσέ για την διενέργεια των συναλλαγών του. Όπως προκύπτει από έρευνα του ELTRUN που διενεργήθηκε εν μέσω (C.C.) σε δείγμα 250 χρηστών του Διαδικτύου, το e-banking χρησιμοποιήθηκε πολύ περισσότερο για μεταφορά χρημάτων και αποπληρωμή λογαριασμών, δίνοντας διέξοδο σε πολλούς συμπολίτες μας που ήθελαν να «κλείσουν» τις υποχρεώσεις τους έναντι τρίτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα, υποστήριξε ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχουν οι τράπεζες τους βοήθησαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα της έλλειψης μετρητών, ενώ το 39% απάντησε ότι μέσω του web περιόρισε τα υπόλοιπα διαθέσιμα του λογαριασμού λόγω φόβου για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Οι υπηρεσίες του e-banking αρχικά απευθύνονταν στους ιδιώτες πελάτες. Σταδιακά, με τον εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των τραπεζικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, δίνοντάς τους την δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το χρόνο διεκπεραιώσεως, αλλά και το χρηματοοικονομικό και λειτουργικό τους κόστος.

Με τα Online σύστηματα τραπεζικών συναλλαγών μπορούν άμεσα να έχουν ενημέρωση για υπόλοιπα και κινήσεις λογαριασμών, να παρακολουθούν τις πληρωμές ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, επιταγών και παράλληλα να εξοφλούν τους προμηθευτές τους. Σημαντικό επίσης είναι και η καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους με ένα κλικ, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να εξοφλούν άμεσα τους λογαριασμούς Οργανισμών, ΔΕΚΟ και Εταιριών τρίτων.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια των συναλλαγών είναι μία παράμετρος που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Όμως για λόγους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνηες, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες αιχμής με πρωτόκολλα επικοινωνίας και μηχανισμούς ταυτοποίησης. Μάλιστα μετά και τις τελευταίες προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων το επίπεδο ασφαλείας έχει ενισχυθεί σημαντικά με χρήση νέες τεχνολογίες, κρυπτογραφήσεις, ακόμη και με εικονικά πληκτρολόγια. Κινήσεις που καθιστούν απόλυτα ασφαλείς τις συναλλαγές.

Επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες και τα συστήματα τους είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να παραβιαστούν, οι επίδοξοι ηλεκτρονικοί απατεώνες προσπαθούν πλέον να ξεγελάσουν τους χρήστες του e-banking μέσω διάφορων μεθόδων. Ο συνηθέστερος, ο οποίος μάλιστα έχει γίνει μόδα τις τελευταίες εβδομάδες, είναι το ψάρεμα «θυμάτων» μέσω αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσων χρησιμοποιούν το e-banking .

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τόσο η Ελληνική Ενωση Τραπεζών όσο και η Ελληνική Αστυνομία έχουν δημοσιοποιήσει ένα «οδηγό» ασφαλών συναλλαγών για τους χρήστες της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Στον συγκεκριμένο οδηγό τονίζεται ότι πέραν των μέτρων που λαμβάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι χρήστες e-banking θα πρέπει να:

-Μην αποκαλύπτουν ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς κωδικούς τους.

-Σε περίπτωση που υποπτεύονται διαρροή του κωδικού πρόσβασής τους να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους.

-Να αγνοούν ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε άγνωστες ιστοσελίδες.

-Να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ζητήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό ο χρήστης θα πρέπει να διαγράφει τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοεί αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.

-Ο χρήστης θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς τους (στην ορθή ιστοσελίδα).

-Δεν θα πρέπει να συνδέονται με την ιστοσελίδα της τράπεζάς τους μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζάς τους εμφανίζεται το εικονίδιο με το λουκέτο μέσω του οποίου μπορούν ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς τους.

-Να ρυθμίζουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιούν, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.

-Αν δε γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο να συμβουλευθούν τον προμηθευτή του υπολογιστή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ