Περισσότερες από 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες εκδόθηκαν μετά τα capital controls

Περισσότερες από 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες εκδόθηκαν μετά τα capital controls
Η τραπεζική κρίση και τα capital controls στην Ελλάδα είχαν και ένα θετικό αποτέλεσμα: Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, για τα οποία ορισμένοι προειδοποιούσαν ότι μπορεί να δώσουν ώθηση στη "μαύρη" αγορά, φαίνεται πως έκαναν το ακριβώς αντίθετο!

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε μια χώρα που οι αδήλωτες συναλλαγές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν γύρω στο ένα τέταρτο της οικονομίας, περίπου 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες εκδόθηκαν από τις τράπεζες από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls.

Ειδικότερα:

Η Alpha Bankεξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ' όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες debit τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα με χρήση καρτών διπλασιάστηκε λόγω των capital controls ενώ η χρήση στην περιφέρεια τριπλασιάστηκε.

Από την πλευρά της η Eurobank επισημαίνει πως έχει αυξηθεί η ζήτηση από επιχειρήσεις για συστήματα πληρωμής μέσω καρτών, ακόμα και από μη παραδοσιακούς πελάτες όπως είναι οι οδοντίατροι και οι γιατροί.

Η Εθνική Τράπεζα έκδοσε περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τη Visa Europe, ο αριθμός των ενεργών καρτών debit Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την εταιρεία να καταγράφει μια αύξηση κατά 135% των συναλλαγών με κάρτες τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την επιβολή των capital controls. Σημειώνεται ότι το 2014 οι δαπάνες για κάρτες Visa ήταν 1 ευρώ για κάθε 37 ευρώ, έναντι του 1 προς 6 στο σύνολο της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ