Τι θέλουν οι τραπεζίτες - Που ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός bail in - Τι λένε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ

Τι θέλουν οι τραπεζίτες - Που ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός bail in - Τι λένε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ
Μπορεί οι διαγνωστικοί έλεγχοι (stress tests) των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών να ξεκινούν σε λίγες μέρες, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα και να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που τόσο έχουν ανάγκη, ωστόσο ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί αυτή τη φορά, αφού είναι σίγουρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα «μοιάζει» με αυτό που ακολουθήθηκε στις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Και αυτό γιατί πολύ απλά, στις δύο προηγούμενες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε βιώσει την μακροβιότερη τραπεζική αργία στην ιστορία του και επίσης δεν είχε βιώσει, κάτι που βιώνει μέχρι σήμερα, τον μεγαλύτερο σε διάρκεια περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.

Είναι λοιπόν προφανές, έως ότου κάτσει η μπίλια των ελέγχων, να μην μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν.

Ασφαλώς και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις τέσσερις τράπεζες, μπορεί να φτάσει έως του ποσού των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ωστόσο γρίφος παραμένει το πόσο θα χρειαστεί η κάθε μία ξεχωριστά.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και εφόσον η ανακεφαλαιοποίησή τους θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 με την υφιστάμενη νομοθεσία ή αν θα ξεκινήσει αρχές τους 2016, κάτι που θα σημάνει ότι θα ολοκληρωθεί με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία που «πέρασε» πρόσφατα από την Ελληνική βουλή και η οποία προβλέπει ακόμη και τη χρήση του bail-in. Δηλαδή την συμμετοχή σε ενδεχόμενη ανάγκη διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος, εκτός των μετόχων και των ομολογιούχων και των μη ασφαλισμένων καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΕΣ. Το bail in είναι μια εξέλιξη που ξορκίζουν τόσο οι τραπεζίτες όσο και η ΤτΕ, αφού καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ διατηρούν μόνο οι επιχειρήσεις και μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε περαιτέρω απώλεια αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα που έχει βληθεί ανεπανόρθωτα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρούσε και την τελευταία ικμάδα ρευστότητας από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls παραμένουν ζωντανές, αλλά διασωληνωμένες στην εντατική. Ακόμη και τα στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν δημόσια, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει bail in για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, καθώς το όφελος του «κουρέματος», από τα 20 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζονται, θα είναι ελάχιστο σε σχέση με την ζημιά που θα προκληθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο moneypro, η πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) Λούκα Κατσέλη, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη την προηγούμενη Παρασκευή, προέτρεψε τους Ευρωπαίους, (σ.σ.: δεν υπέβαλλε επίσημο αίτημα προς τον ESM η ΕΕΤ όπως γράφτηκε) να κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα και να «απελευθερώσουν» τα 10 από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν εξασφαλισθεί για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής.

Αυτά τα κεφάλαια, τονίζει η πρόεδρος της Εθνικής, τα ζήτησε η Ε.Ε.Τ. προκειμένου να υπάρχουν ως «μαξιλάρι», όπως ήταν τα 10,9 δις. του ΤΧΣ που είχαν «περισσέψει» από τα 50 δις. που είχαν εξασφαλιστεί για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με μια δημόσια δέσμευση Ντράγκι και Ρέντλινγκ για την μη υιοθέτηση του bail in ακόμη και για τους μεγαλοκαταθέτες, θα μπορούσαν σταδιακά να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, αυτά τα κεφάλαια που χρησιμοποιηθούν για μια «πρόωρη» ανακεφαλαιοποίηση, η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι θα «συμψηφιστούν» μέσω των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ελέγχων και διαπιστωθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες. Την ίδια άποψη εξέφρασε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγέ, καθώς υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα μια ένεση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες πριν από τα stress tests του φθινοπώρου για να σταθεροποιηθεί ο κλάδος.

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ. Την ίδια ώρα που παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα παραπάνω, η πρόεδρος της Εθνικής υποστήριξε ότι τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και που έκαναν λόγω για την απόλυτη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις ελληνικές τράπεζες, μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών ως εγγύηση προς τον ESM για το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, δεν έχουν συζητηθεί σε καμία συνάντηση με τους Ευρωπαίους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο ο πλήρης έλεγχος των τραπεζών θα περάσει και ουσιαστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, με αποτέλεσμα το ΤΧΣ και οι ιδιώτες μέτοχοι να υποστούν σημαντικό dilution.


Οι προβλέψεις των ξένων

Ο διεθνής οίκος Moody’s σε ανάλυση του χαρακτήρισε «πιστωτικά αρνητική εξέλιξη» για τους πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης και τους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών, δηλαδή με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD), στην ελληνική νομοθεσία, αφού όπως υποστηρίζει ο οίκος, ο νέος νόμος επιβάλλει τη συμμετοχή στην κάλυψη του κόστους της εξυγίανσης σε όλους τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τη Moody’s, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) των ελληνικών τραπεζών διαμορφωνόταν στο 12,8% τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Fitch εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες τράπεζες μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 11 και 16 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί ότι το ποσό των 25 δις. ευρώ είναι υπεραρκετό για την κάλυψη των αναγκών.

Την ίδια ώρα η αρθρογράφος των FT, Frances Coppola, σε άρθρο της εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας είναι η "επιδιόρθωση" των τραπεζών και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του bail in που προβλέπεται από τον μηχανισμό του ESM, αν και εφόσον δεν αντληθούν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ακόμη και η εξυγίανση του «κόκκινων» τραπεζικών χαρτοφυλακίων δεν είναι ικανή από μόνη της να επιτρέψει στις τράπεζες να ξαναρχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Απαιτείται εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση, ιδανικά με κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, αλλά και το σπάσιμο του τοξικού συνδέσμου, όπως τον αποκαλεί, τραπεζών και ελληνικής κυβέρνησης. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων - μετόχων, πιστωτών και καταθετών - οι τράπεζες να αναδιαρθρωθούν χωρίς bail-in, επισημαίνει η Coppola.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ