Έρχεται η Bad Bank για τα «κόκκινα» δάνεια;

Έρχεται η Bad Bank για τα «κόκκινα» δάνεια;
Μπορεί προ μηνών, ο ESM και οι Βρυξέλλες να είχαν ταχθεί κατά της δημιουργίας μίας κοινής "δεξαμενής" για τα προβληματικά δάνεια, ωστόσο οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους εταίρους, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η δημιουργία μιας «bad bank» θα διευκόλυνε σημαντικά τις τράπεζες προκειμένου να κατευθύνουν κεφάλαια από τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Εκτιμούν εξάλλου ότι από τα 25 δισ. που συνολικά θα μπορούσε να διαθέσει ο ESM, θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την στήριξη της δημιουργίας μιας bad bank, περίπου το ήμισυ του ποσού, ίσως και 15 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, η δημιουργία μίας bad bank είναι πράγματι ένα καλό σενάριο για τις τράπεζες. Και ενδεχομένως ακόμη ευνοϊκότερο να είναι το σενάριο της δημιουργίας "οργανισμών" στους οποίους θα μεταβιβαστούν τα δάνεια, καθώς και κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση. Ανάλογης λογικής λύσεις έχουν δοθεί άλλωστε και σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία και την Ισπανία με τις NAMA και Sareb αντίστοιχα. Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε και σημαντική συμμετοχή ιδιωτών, η αλήθεια όμως είναι ότι συνέβαλαν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι των "θεσμών" έδειξαν πάντως να κατανοούν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κρίσιμο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο άλλωστε υπήρχε στην κορυφή της ατζέντας των προς απάντηση θεμάτων που έθεσαν στους τραπεζίτες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στο 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια με 51,3%, ενώ στα επιχειρηματικά ήταν 39,8% και στα στεγαστικά 35,6%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ