Η πρόταση για μεταβίβαση πόρων από τον ESM στο ΤΧΣ και η αναμονή των stress tests

Η πρόταση για μεταβίβαση πόρων από τον ESM στο ΤΧΣ και η αναμονή των stress tests
Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι απευθείας από τον ESM θα γίνει προσπάθεια να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Όπως εξηγούν Έλληνες τραπεζίτες, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται να ζητήσει από τις Βρυξέλες και τον ESM να μεταβιβάσει στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 10 έως 20 δισ. ευρώ έτσι ώστε την εποπτεία της ανακεφαλαιοποίησης να έχει η διοίκηση του ταμείου.

Βέβαια το ενδεχόμενο αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονται εκτός από την ΕΚΤ και υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και για την ακρίβεια του αντιπρόεδρου της Γιάννη Δραγασάκη. Επί της ουσίας ήδη οι έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των capital controls, άλλα είναι αναγκασμένοι να αναμένουν τα stress test από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος που θα ολοκληρωθούν σε περίπου τρεις μήνες (σ.σ.: αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Για αυτόν τον λόγο οι έλληνες τραπεζίτες ήδη χθες «βρέθηκαν» στην Φρανκφούρτη προκειμένου να συζητήσουν με την ΕΚΤ για τα διαδικαστικά των Stress test. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών προ ολίγων εβδομάδων για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν προβλεφθεί κεφάλαια 10 έως 25 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς τραπεζίτης από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εάν θα ενεργοποιηθεί το bail in (κούρεμα καταθέσεων) για τους κατάθετες άνω των 100.000 ευρώ εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να μην γίνει σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση, καθώς σε αντίθεση με τις κυπριακές τράπεζες, όπου το «κούρεμα» επιβλήθηκε σε αυτές που είχαν χρεοκοπήσει, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών το πρόβλημα είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση που είναι απόρροια της πολιτικής αστάθειας.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιώτες κατάθετες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή την προηγούμενη Τέταρτη προβλέπει από την 1/1/2016 κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τράπεζας αφού προηγηθούν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Εάν όμως μια τράπεζα χρειαστεί νωρίτερα ανακεφαλαιοποίηση τότε οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα αλλάξουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανασφάλιστες καταθέσεις ανέρχονται στα 19 δισ. ευρώ σε σύνολο 120 δισ. ευρώ και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά καταθέσεις επιχειρήσεων και είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία τους. Ένα «κούρεμα» στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, σημειώνουν, θα προκαλούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην παραγωγική βάση της χώρας και στερείται νοήματος. Αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι ότι στην Κύπρο κούρεμα καταθέσεων έγινε μόνο σε δυο τράπεζες και όχι σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Έτσι για παράδειγμα δεν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις της Ελληνικής , των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών και των άλλων ξένων τραπεζών που βρίσκονται εγκατεστημένες στην χώρα.

BAIL IN. Η οδηγία BRRD, που πλέον είναι και νόμος του ελληνικού κράτους, προβλέπει ένα καθεστώς που θα παρέχει στις αρχές ένα αξιόπιστο σύνολο εργαλείων για να παρεμβαίνουν αρκετά έγκαιρα και γρήγορα σε ένα μη υγιές ή προβληματικό ίδρυμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των κρίσιμων χρηματοοικονομικών και οικονομικών λειτουργιών του και παράλληλα να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της πτώχευσης του ιδρύματος στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το καθεστώς αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι ζημίες βαρύνουν πρώτα τους μετόχους και μετά τους πιστωτές, αρκεί κανείς πιστωτής να μην βαρύνεται με ζημίες μεγαλύτερες απ’ όσες θα αναλάμβανε εάν το ίδρυμα είχε εκκαθαριστεί υπό κανονικές διαδικασίες αφερεγγυότητας, σύμφωνα με την αρχή περί μη επιδείνωσης της θέσης των πιστωτών, όπως ορίζεται στην παρούσα οδηγία.

Νέες εξουσίες θα πρέπει να επιτρέπουν στις αρχές, για παράδειγμα, να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καταθέσεις και πράξεις πληρωμών, να πωλούν βιώσιμα τμήματα του ιδρύματος, κατά περίπτωση, και να κατανέμουν τις ζημίες κατά τρόπο δίκαιο και προβλέψιμο. Οι εν λόγω στόχοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποτροπή της αποσταθεροποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών και στην ελαχιστοποίηση του κόστους για τους φορολογουμένους. Στην ίδια οδηγία ξεκαθαρίζεται ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες όπως είναι εγγυημένες και οι καταθέσεις του ΤΕΚΕ και του Συνεγγυητικού. Επίσης δεν προβλέπεται «κούρεμα» σε υποχρεώσεις σε οποιονδήποτε από τους εργαζόμενους, τους εμπορικούς πιστωτές και τις φορολογικές αρχές.


Οι πλειστηριασμοί και το non paper

Εκτός από την διάταξη για το Bail in η Ελληνική Βουλή ψήφισε και διάταξη του προσδιορισμού της άξιας των πλειστηριασμών στην εμπορική τιμή, προκειμένου να πουληθούν ακίνητα που έχουν βγει αρκετές φορές στο σφυρί, αλλά δεν βρέθηκαν αγοραστές λόγω της υψηλής αντικειμενικής τιμής τους σε σχέση με τις πραγματικές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί γίνονται με βάση την αντικειμενική τιμή, κάτι που ισχύει από το 2008, όταν επί υπουργίας Αλογοσκούφη είχε ψηφιστεί νόμος ο οποίος απαγορεύει τη διενέργεια πλειστηριασμών σε τιμή κατώτερη από την αντικειμενική.

Όμως λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης σε πολλές περιοχές της χώρας οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κατώτερα των αντικειμενικών, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν επιτυχείς πλειστηριασμοί.

Ποιος υποψήφιος αγοραστής θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα για ένα ακίνητο, όπως αυτό καθορίζεται από το ύψος της αντικειμενικής του αξίας, σε σχέση με την πραγματική του τιμή, αυτήν δηλαδή που έχει διαμορφώσει η ίδια η αγορά με βάση την προσφορά και την ζήτηση. Οπως προβλέπει λοιπόν ο νόμος Αλογοσκούφη, για να γίνει πλειστηριασμός σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής θα πρέπει να γίνουν δύο άγονες διαδικασίες αλλά και να ακολουθήσει απόφαση δικαστηρίου που να επιτρέπει τον πλειστηριασμό σε ελεύθερη τιμή. Με τον νέο νόμο είναι ξεκάθαρο ότι οι πλειστηριασμοί θα έχουν αποτέλεσμα αφού τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε τρέχουσες τιμές, ίσως και χαμηλότερες.

Σύμφωνα με τον non paper του Μαξίμου, που επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες που κινδυνεύει η πρώτη τους κατοικία λόγω χρεών, προβλέπεται ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016 και έως τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ