Όλα τα σενάρια για τα ATMs, τις θυρίδες και τα καταστήματα των τραπεζών

Όλα τα σενάρια για τα ATMs, τις θυρίδες και τα καταστήματα των τραπεζών
Τα τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και αύριο καθώς αυτό προβλέπει η πρώτη απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Έτσι, μέχρι και αύριο, ισχύει ότι ξέραμε: αναλήψεις με όριο 60 ευρώ από τα ATMs, πληρωμή των 120 ευρώ μόνο στους συνταξιούχους που δεν τα εισέπραξαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και προσφυγή στις ειδικές επιτροπές προκειμένου να εγκριθούν επείγουσες συναλλαγές (για θέματα υγείας, για θέματα εισαγωγών ευαίσθητων προϊόντων κλπ). Τι θα γίνει όμως από την Πέμπτη; Τα σενάρια έχουν ως εξής:

Οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν ώστε τα καταστήματα των τραπεζών να ανοίξουν την Πέμπτη. Δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν αναλήψεις από τα γκισέ καθώς ρευστότητα δεν θα υπάρχει –εκτός και να υπάρξουν δραματικά θετικές εξελίξεις κατά τη σημερινή Σϋνοδο Κορυφής- τουλάχιστον όμως θα μπορούν να εκτελεστούν άλλες συναλλαγές οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για να κινηθεί το χρήμα έστω και σε λογιστική μορφή. Ποιες είναι αυτές οι συναλλαγές;

Η κατάθεση επιταγών σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή εξαργύρωσή τους (όχι σε μετρητά), η πρόσβαση των πολιτών στις θυρίδες τους κλπ.

Τι θα γίνει όμως όσον αφορά στα θέματα που «καίνε» τους πολίτες; Ιδού τα σενάρια:

1. Για το όριο αναλήψεων των ATMς αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη μέσα στις επόμενες ώρες, το όριο των 60 ευρώ είτε θα διατηρηθεί είτε θα μειωθεί προκειμένου να υπάρξουν αντοχές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ΕΚΤ μας είπε χθες ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα μέσω του ELA μέχρι να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει διαχείριση της ρευστότητας που έχει απομείνει στο σύστημα. Η εικόνα, θα ξεκαθαρίσει σήμερα από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο με την κατάθεση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

2. Για τις θυρίδες, το ποιο πιθανό είναι ότι από την Πέμπτη θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο περιεχόμενο. Στο περιεχόμενο περιλαμβάνονται και τα μετρητά καθώς ουδείς σε αυτή τη φάση θέλει να δοθεί συνέχεια στα όσα ειπώθηκαν την Κυριακή του δημοψηφίσματος. Το σενάριο που υπάρχει μέχρι τώρα στο τραπέζι έχει να κάνει με την ελεύθερη πρόσβαση.

3. Για τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ισχύει ότι για τα ATMs όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Για σήμερα και αύριο, 120άρια θα πάρουν μόνο όσοι δεν πήραν την προηγούμενη εβδομάδα. Για το αν θα ανανεωθεί το δικαίωμα ανάληψης και ποιο θα είναι το όριο, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ