Τα τέσσερα σενάρια της Deutsche Bank για την επόμενη μέρα

Τα τέσσερα σενάρια της Deutsche Bank για την επόμενη μέρα
Τέσσερα βασικά σενάρια για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα παραθέτει σε σημερινή της έκθεση γερμανική τράπεζα Deutsche Βank.

Η γερμανική τράπεζα πάντως προειδοποιεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ευρώπη θέλει άμεση καθαρή λύση για την Ελλάδα ή θα επικρατήσουν οι σκληροπυρηνικές φωνές.

Τα σενάρια

Σενάριο 1 – Ήπια συμφωνία: Το πιο απίθανο σενάριο είναι οι εταίροι της ευρωζώνης να προσφέρουν στην Ελλάδα μια συμφωνία πιο ήπια, δείχνοντας μεγαλοθυμία και θέλοντας να αποτρέψουν την ανθρωπιστική κρίση.

Σενάριο 2 – Χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα χρεοκοπεί, αλλά παραμένει στη ζώνη του ευρώ, χάρη στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς χρηματοδότηση θα χρησιμοποιεί μόνο εγχώριους πόρους όπως τα φορολογικά έσοδα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σενάριο 3 – Νέο deal: Το τρίτο σενάριο θέλει να αυξάνεται η πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα και στο τραπεζικό σύστημα υποχρεώνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα πετύχει συμφωνία με τους δανειστές.

Σενάριο 4 - Grexit: Κατά την Deutsche Bank, το Grexit και το τρίτο σενάριο είναι τα πιο πιθανά, με περίπου ίσες πιθανότητες. Το «Οχι» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, θα οδηγήσει ορισμένους ευρωπαίους να κρατήσουν σκληρή γραμμή οδηγώντας την χώρα σε βίαιη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Πάντως, η DB επισημαίνει πως η αθροιστική πιθανότητα των τριών πρώτων σεναρίων υπερβαίνουν την πιθανότητα του Grexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ