Τι μπορείς να κάνεις με την κάρτα σου από τα ATMs (εκτός από το να βγάζεις 50ευρα)

Τι μπορείς να κάνεις με την κάρτα σου από τα ATMs (εκτός από το να βγάζεις 50ευρα)
Η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διέπει τη λειτουργία των ATMs και των τραπεζών εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα και φυσικά θα αντικατασταθεί από μια καινούργια πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Έτσι, εντός της ημέρας, θα γνωρίζουμε τι ποσό θα «βγάζει» το ATM, πώς θα έχουμε πρόσβαση στις θυρίδες και ποιες ακριβώς τραπεζικές λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τα τραπεζικά καταστήματα.

Αν δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση στις διαπραγματεύσεις –η Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπογραφεί μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου και θα αποφασιστεί αν η ρευστότητα μέσω του ELA θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή όχι- τότε οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να εκτελούν μέσω των ATMs τις ίδιες λειτουργίες που εκτελούν και σήμερα.

Τι μπορείς να κάνεις όμως μέσα από το ATM; Οι περισσότεροι εξ’ ημών, χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα για αναλήψεις μετρητών. Κι όμως, τα; ATMs προσφέρουν και άλλες λειτουργίες οι οποίες σε αυτή τη συγκυρία μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Χρήματα που έχουν «εγκλωβιστεί» στους λογαριασμούς λόγω των capital controls μπορούν να μεταφερθούν ηλεκτρονικά είτε προς άλλους λογαριασμούς είτε ακόμη και να διακινηθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, πολλοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα ATMs ακόμη και για να πληρώσουν την… εφορία. Ο λόγος;

Η φημολογία περί κουρέματος καταθέσεων, οδηγεί στη σκέψη «αν είναι να μου τα κουρέψουν, καλύτερα να δώσω τα χρήματα για την αποπληρωμή υποχρεώσεων».

Τι λοιπόν μπορεί να κάνει κάποιος μέσα από το ATM; Ιδού τι αναφέρουν οι οδηγίες των τραπεζών:

Με την κάρτα είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται:

· Αναλήψεις μετρητών με τη χρήση χρεωστικών καρτών. Ημερήσιο όριο €60 (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό). Για τις κάρτες έκδοσης τραπεζών εξωτερικού δεν ισχύει ο συγκεκριμένος περιορισμός. Το fpress δημοσίευσε και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν αρκετοί για να παίρνουν στα χέρια τους περισσότερα χρήματα. Τις μεθόδους αυτές θα τις βρείτε μαζεμένες ΕΔΩ

· ​Καταθέσεις μετρητών είτε με απευθείας κατάθεση (χωρίς φάκελο) και άμεση πίστωση του ποσού στο λογαριασμό είτε με τη χρήση φακέλου όπου η πίστωση γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

· Μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό. Αν πρόκειται για λογαριασμό ίδιας τράπεζας (σ.σ δηλαδή από τον λογαριασμό του Χ.Ψ στον λογαριασμό του Κ.Χ) η μεταφορά γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή, την ίδια ώρα που φαίνεται η ανάληψη, ταυτόχρονα γίνεται και η πίστωση του άλλου λογαριασμού

· Πληρωμές λογαριασμών: Εκτός από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (και κινητά και δάνεια και ασφάλειες κλπ) μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής του ATM θα μπορέσετε να πληρώσετε και την εφορία (σ.σ η σχετική εντολή αναφέρει «βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ.). Να σημειωθεί ότι η εφορία δέχεται και πληρωμές «έναντι». Δηλαδή, αν δεν διαθέτετε ολόκληρο το ποσό, μπορείτε να μεταφέρετε στην τράπεζα όποιο ποσό επιθυμείτε. Η εφορία θα κάνει τον συμψηφισμό και θα εμφανίσει στην σχετική εφαρμογή του Taxisnet το υπόλοιπο ποσό.

· Προσοχή: Η ανάληψη ποσών με τη χρήση πιστωτικών καρτών δεν είναι δυνατή. για όσο διαρκούν τα capital controls.


Καταστήματα

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, στα καταστήματα θα μπορούν να εξυπηρετούνται:

· οι συνταξιούχοι (και οι πληρεξούσιοι αυτών, καθώς και οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών τους πίστωσης σύνταξης), για την είσπραξη μέχρι €120 από τη σύνταξή τους (μόνο μια φορά)

· οι δικαιούχοι επιδομάτων-παροχών από τον ΟΑΕΔ (τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων) για τηνείσπραξη μέχρι €120 (μόνο μια φορά)

· ιδιώτες και επιχειρήσεις για:

- ​κατάθεση μετρητών

- εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων)

- αίτηση για την έκδοση νέων χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών

- εγγραφή στο Internet, Phone, Mobile Banking της Τράπεζας, με άμεση ενεργοποίηση

· ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό που αφορούν:

​- επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια (τα αιτήματα υποβάλλονται στο Κατάστημα ή τηλεφωνικά στο 181818 το οποίοαφορά το contact center της Εθνικής Τράπεζας)

​- εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ