ΕΚΤ: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 ημέρες μετά από αθέτηση πληρωμών

ΕΚΤ: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 ημέρες μετά από αθέτηση πληρωμών
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν φερέγγυες για αρκετές ημέρες μετά από μια χρεοκοπία, αξιωματούχος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα λόγια του μέλους της Bafin και του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φέλιξ Χάφελντ, μπορεί να δίνουν την προοπτική κάποιας προσωρινής «ανάσας» μέχρι το δημοψήφισμα ωστόσο υπογραμμίζουντην σοβαρότητα της κατάστασης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες αμέσως μετά την καθυστέρηση καταβολής της πληρωμής προς το ΔΝΤ και το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Παράλληλα υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην θεωρήσει αμέσως ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει, μειώνοντας έτσι την πρόσβασή τους στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ πριν το δημοψήφισμα.

Η απόσυρση αυτής της στήριξης θα πυροδοτούσε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρώ, σχολιάζει το Reuters.Όπως αναφέρει, τα σχόλια τουΧάφελντσηματοδοτούν πως ένα τέτοιο βήμα είναι απίθανο να συμβεί αυτήν την εβδομάδα, μπορεί όμως να γίνει αργότερα.

Ερωτηθείς για το πόσο διάστημα θα μπορούσαν να αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν πληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ σήμερα, ο Χάφελντ είπε ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν φερέγγυες για ένα διάστημα έως πέντε ημέρες.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες πρέπει να θεωρούνται φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ