Ποιες μεγάλες τράπεζες εξετάζουν να τα μαζέψουν και να φύγουν από την Ελλάδα

Ποιες μεγάλες τράπεζες εξετάζουν να τα μαζέψουν και να φύγουν από την Ελλάδα
Σε διαδικασία αξιολόγησης ενδεχόμενης οριστικής εξόδου τους από την ελληνική αγορά βρίσκονται μεγάλες ξένες τράπεζες που διέθεταν μέχρι τώρα φυσική παρουσία στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως περιορίσει τις δραστηριότητές τους σε μερικούς μόνον τομείς.

Ανεξάρτητα με τον αν σκοπεύουν να περιορίσουν ή να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά δάνεια που στην πλειοψηφία τους αφορούν χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων ορισμένες εμφανίζονται να έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους.

Οι αποφάσεις αυτές σχετίζονται ασφαλώς ευθέως με την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και με την ευρύτερη στρατηγική κάποιων εξ αυτών να περιορίσουν την διεθνή τους επέκταση ή τις χορηγήσεις προς κλάδους σημαντικούς για την ελληνική τους δραστηριότητα όπως είναι η ποντοπόρος ναυτιλία.

Έτσι είτε φεύγουν ολοσχερώς και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα ελληνικά χαρτοφυλάκια από το εξωτερικό είτε και περιορίζουν τα χαρτοφυλάκια αυτά με πωλήσεις των δανείων, συχνά με discounts, σε funds ή και τους ίδιους τους δανειολήπτες. Υπάρχουν όμως και κάποιες ξένες τράπεζες είτε με φυσική παρουσία είτε χωρίς που αυξάνουν και μάλιστα επιθετικά τις χορηγήσεις τους στην Ελλάδα με επίκεντρο την ποντοπόρο. Αυτά προκύπτουν από πληροφορίες της αγοράς αλλά και δηλώσεις στελεχών τους.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Στην Ελλάδα καταστήματα ή μονάδες επιχειρηματικών δανείων έχουν οι Royal Bank of Scotland, DVB, HSH Nordbank, Commerzbank, DNB, HSBC, ABN Amro, BNP Paribas, Citibank, Unicredit και Calyon.

Αθροιστικά οι 12 αυτές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσεις ύψους 29,44 δισ. δολ στην ελληνόκτητο ναυτιλία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Petrofin Bank Research. Η Royal Bank of Scotland και η BNP Paribas φέρονται να βρίσκονται πια με το ένα πόδι εκτός Ελλάδος παρά το γεγονός πως η μεν πρώτη περιορίζει και τα δάνεια ενώ η δεύτερη τα αυξάνει.

Ειδικότερα η Royal Bank of Scotland, μακράν η μεγαλύτερη πιστώτρια τράπεζα της ελληνικής ποντοπόρου, έχει περιορίσει το χαρτοφυλάκιο της στα 7,6 δισ. δολάρια κατά 40% περίπου χαμηλότερα από τα προ κρίσης υψηλά της. Η κίνηση αυτή είναι απόρροια της ευρύτερης στρατηγικής απομόχλευσης που ακολουθεί διεθνώς.

Όμως φαίνεται πως σύντομα μπορεί να είναι παρελθόν και η μεγαλοπρεπής επιγραφή με το όνομα της στο εμβληματικό κτήριο της στον αριθμό 45 στην Ακτή Μιαούλη. Και αυτό διότι στα τέλη Μαρτίου η τράπεζα ανακοίνωσε στους εργαζομένους της πως «θα αποχωρήσει από την Ελλάδα, αλλά το ναυτιλιακό κομμάτι θα συνεχίσει να εξυπηρετείται κανονικά πλέον από τη RCR». Πρόκειται για την bad bank που δημιουργήθηκε για να απορροφήσει ένα κομμάτι της ζημιογόνου Royal Bank of Scotland.

BNP ΚΑΙ CITIBANK

Άλλη, μεγαλύτερη, περίπτωση κυοφορούμενης εξόδου από τη φυσική παρουσία στην Ελλάδα είναι αυτή της BNP Paribas. Αν και γαλλική τράπεζα αυξάνει τις χορηγήσεις της στην ελληνική ναυτιλία ήδη προ διετίας, πούλησε σε αργεντίνικο fund (Dolphino) το κτήριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας όπου και στεγαζόταν στην Αθήνα (στο οποίο λειτουργεί πλέον μονάδα της Πειραιώς) και μείωσε το προσωπικό της στην Ελλάδα από 200 εργαζομένους σε 25. Τώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται σε προχωρημένη φάση αξιολόγησης του ενδεχόμενου ολοκληρωτικής αποχώρησης. «Η λογική είναι απλή» εξηγεί ξένος τραπεζίτης με τον οποίο συνομίλησαν τα “Παραπολιτικά”.

«Δεν χρειάζεται μια τράπεζα να επωμίζεται το κόστος μισθοδοσίας, ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων για να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μεν χαρτοφυλάκιο ενός μικρού όμως αριθμού μεγάλων πελατών και έτσι υπό την πίεση της ευρύτερης συγκυρίας για τις τράπεζες διεθνώς και κυρίως της ελληνικής κρίσης, η αποχώρηση φαντάζει ως ενδεδειγμένη επιλογή» σημειώνει.

Η Citibank, επί δεκαετίες στην χώρα, έχει ήδη πουλήσει το χαρτοφυλάκιο λιανικής και το δίκτυο της στην Alpha Bank και διατηρεί μόνο το corporate κομμάτι με βαρύ το κομμάτι της ναυτιλίας.

Όμως και εδώ υπάρχουν σκέψεις περεταίρω συρρίκνωσης της παρουσίας αλλά όχι του χαρτοφυλακίου. Η γερμανική Commerzbank εξέρχεται διεθνώς του ναυτιλιακού κλάδου και έτσι οι λόγοι παραμονής της σταδιακά εκλείπουν. Οι γάλλοι της Calyon, διαδόχου σχήματος της Crédit Agricole που πούλησε προ ετών την Εμπορική στην πρώτη μεγάλη αποεπένδυση ξένων από την Ελλάδα, παραμένουν για την ώρα στην Ακτή Κονδύλη αλλά και εδώ γίνονται σκέψεις αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.


Αυτές που επιμένουν αυξάνοντας τις πιστώσεις

Στον αντίποδα μια ομάδα ξένων τραπεζών δείχνει αποφασισμένη όχι μόνον να μείνει στην Ελλάδα αλλά και να εκμεταλλευθεί το κενό στα μερίδια αγοράς που αφήνουν οι άλλοι. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ολλανδική ABN Amro που διατηρεί το επιτελείο της στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, η γερμανική DVB Bank AG, η HSBC που διατηρεί και το δίκτυο λιανικής αλλά και το corporate η γερμανική HSH Nordbank στα γνώριμα στο λιμάνι γραφεία της στη γωνία της Ακτής Μιαούλη με Φιλελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και οι ξένες τράπεζες με φυσική παρουσία στην Ελλάδα συνολικά έχουν περιορίσει την έκθεση τους στην βασική τους δραστηριότητα -που είναι όπως προαναφέρθηκε η ποντοπόρος- κατά 4,23% το 2014 σε σχέση με το 2013 και κατά 9,35% το 2013 σε σχέση με το 2012 άλλες ξένες τράπεζες την αυξάνουν. Και μάλιστα κατά 17,23% το 2014.

Αυτές είναι κυρίως η Credit Suisse, η CHINA EXIM, η DB - Deutsche Shipping, η Nordea, η China Development Bank, η ING, η κορεάτικη KEXIM, η γερμανική KFW, η China Everbright Bank, CIT Maritime Finance, Qatar National Bank, η επίσης καταριανή Barwa Bank και η γαλλική Natixis.

Πρωτοεμφανιζόμενη είναι επίσης η αμερικανική CIT Marine Finance. Ακόμα πολλές σημαντικές διεθνείς τράπεζες χορηγούν ελληνικές ναυτιλιακές αλλά από … μακριά.

Δηλαδή χωρίς να έχουν δω εγκατεστημένα καταστήματα. Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρονται σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Bank Research οι Japan Bank for International Co-operation, Nippon Export & Investment Insurance, Danish Ship Finance, Danske, Fokus, KBC Bank , SEB, ITF, Scotia Bank, Banque Lblux, Bank of America, Commonwealth Bank of Australia και Berenberg.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ