«Συστημένα» από τις τράπεζες σε δύο εκατομμύρια οφειλέτες

«Συστημένα» από τις τράπεζες σε δύο εκατομμύρια οφειλέτες
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια δανειολήπτες και εγγυητές θα λάβουν επιστολές από τις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους.  
ΤηςΈφης Καραγεώργου.
Τα πρώτα ραβασάκια άρχισαν ήδη να φτάνουν στους αποδέκτες, καθώς η αποστολή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ορίζει σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαδικασίας που είναι οι ρυθμίσεις.
Να σημειώσουμε ότι το ύψος των σε καθυστέρηση έχει φτάσει τα και ενδεχομένως ξεπεράσει τα 80δις ευρώ. Μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου μπήκαν στο σύστημα 3δις ευρώ νέα καθυστερούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών την τελευταία 5ετία έχουν «σκάσει» 300.000 στεγαστικά δάνεια και άλλες 700.000 καταναλωτικά. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» είναι πολύ μεγαλύτερος και ξεπερνά το 1 εκατομμύριο«πλαστικά». Να σημειωθεί ότι το 2008 πριν ξεσπάσει η κρίση,οι πιστωτικές κάρτες που ήταν σε κυκλοφορία έφταναν τα 6,9 εκατομμύρια πλαστικά και σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στα 2,5 εκατομμύρια. Ενώ από την αρχή της κρίσης οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δάνεια (όλων των κατηγοριών), ωστόσο σημαντικό ποσοστό αυτών έχει βρεθεί εκ νέου στο «κόκκινο».
Ειδοποιητήρια θα λάβουν ακόμα 100.000 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα δάνεια «έσκασαν», ενώ επιστολές θα λάβουν και περισσότεροι από 200.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επίσης έχουν δάνεια σε καθυστέρηση.
Οι επιστολές απευθύνονται στουςδανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή δόσης μεγαλύτερη από 30 ημέρες και οι τράπεζες τους καλούννα προσέλθουν εντός 15 ημερών στα καταστήματα για ρυθμίσεις.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών,σύμφωνα με τα νέα προγράμματα που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και τα οποία προβλέπουν«σπάσιμο» της οφειλήςστα δύο, μείωση των επιτοκίων, αλλά και«κούρεμα»τμήματος της οφειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ