Ποια μέτρα εξετάζονται για να φύγουν τα μετρητά από την αγορά

Ποια μέτρα εξετάζονται για να φύγουν τα μετρητά από την αγορά
Να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία του χρήματος στη φυσική μορφή του (χαρτονομίσματα) θέλει η κυβέρνηση με στόχο να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή. 'Ηδη, προετοιμάζεται πακέτο μέτρο που αγγίζει όλες τις καθημερινές συναλλαγές μας.

Της Έφης Καραγεώργου.

Η καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου, ηλεκτρονικής υπογραφής, ηλεκτρονικού παράβολου, η πληρωμή με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού ή με «πλαστικό χρήμα» για τον εκτελωνισμό προϊόντων, η κατάργηση των επιταγών και δη των μεταχρονολογημένων, περιλαμβάνονται στο πακέτο προτάσεων που επεξεργάζεται η «ομάδα έργου» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων.

Ενώ απαραίτητη είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, απ΄ όπου θα αντλούν την απαραίτητη πληροφόρηση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος κλπ.

Η «ομάδα έργου» την οποία απαρτίζουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, μέσα σε 30 μέρες θα εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

«Οι ψηφιακές συναλλαγές, είναι αιχμή του δόρατος, καθώς θα οδηγήσουν στον περιορισμό της κυκλοφορίας φυσικού χρήματος και κατ΄ επέκταση θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα θα σταματήσει η διαρροή εσόδων από τη μη απόδοση του ΦΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει:

«Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διευκολύνει τόσο τις τράπεζες, όσο και το ελληνικό δημόσιο. Σήμερα οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες σε καθημερινή βάση να στέλνουν στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο δίκτυο τους, προς το ΣΔΟΕ, την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος».

Σε ότι δε αφορά τις συναλλαγές με χρήση «πλαστικού» χρήματος σημειώνει πως το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί χρόνος ειδικά στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα του πληθυσμού να «πεισθεί» για την αποτελεσματικότητα της. Ενώ αντίθετα τα νεαρότερα άτομα εμπιστεύονται για τις συναλλαγές τους τα εναλλακτικά – ηλεκτρονικά δίκτυα πληρωμών των τραπεζών.

Η ίδια πηγή αναφέρει μάλιστα το εξής παράδειγμα: Οι τράπεζες όπως είναι γνωστό έχουν προγράμματα που επιβραβεύουν τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ο καταναλωτής δηλαδή αν πληρώσει με κάρτα στο σούπερ μάρκετ έχει μία επιστροφή ποσού, ή πόντους που τους εξαργυρώνει στην επόμενη συναλλαγή. Τώρα αυτό το προνόμιο δίνεται και στις χρεωστικές κάρτες και διαπιστώσαμε ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές με αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ