ΕΚΤ: Επιπλέον αρμοδιότητες στον εποπτικό μηχανισμό της τράπεζας

ΕΚΤ: Επιπλέον αρμοδιότητες στον εποπτικό μηχανισμό της τράπεζας
Την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στον εποπτικό της βραχίονα επεξεργάζεται η ΕΚΤ, με στόχο να αποδεσμεύει τους αξιωματούχους της από αρμοδιότητες χαμηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, από τότε που η ΕΚΤ ανέλαβε την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, κάθε απόφαση θα πρέπει να περνά από το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιό της.

Η διάταξη αυτή κάθε άλλο παρά ευέλικτη είναι, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) θα λαμβάνει 6.000 αποφάσεις τον χρόνο για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα αφορούν κεφαλαιακά σχέδια και θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του δ.σ. της ΕΚΤ.

Σήμερα, οι αρμοδιότητες του Μηχανισμού περιορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ, που προβλέπει ότι τα όργανα για τη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εκτελεστικό Συμβούλιό της.

Έτσι, η κεντρική τράπεζα εξετάζει ένα σχέδιο για «αποφάσεις ομπρέλα» οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν ποικίλες περιπτώσεις, ενώ οι νομικοί εξετάζουν πώς μπορούν να προσαρμοσθούν οι κανόνες για να εναρμονίζονται με την υφιστάμενη νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ