Οι τράπεζες «προικίζουν» τις χρεωστικές κάρτες ενόψει φορολογικών αλλαγών

Οι τράπεζες «προικίζουν» τις χρεωστικές κάρτες ενόψει φορολογικών αλλαγών
Οι χρεωστικές κάρτες αποκτούν περίοπτη πλέον θέση στο πορτοφόλι των καταναλωτών και σιγά- σιγά κερδίζουν έδαφος οι συναλλαγές με αυτές.

Της Έφης Καραγεώργου.

Και αν τελικά υπάρξει διάταξη όλες οι συναλλαγές, από ένα ποσό και πάνω, να πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» τα τραπεζικά στελέχη «βλέπουν» κατακόρυφη αύξηση στη χρήση πρωτίστως των χρεωστικών καρτών, και αύξηση στις εκδόσεις προπληρωμένων καρτών.

Όπως λένε, σήμερα η χρήση πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί πάνω από 60% σε σχέση με το 2010. Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες που είναι σε κυκλοφορία είναι πλέον στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα στην ουσία να είναι ανενεργές, αφού οι τράπεζες, αν η καθυστέρηση στην πληρωμή της δόσης ξεπεράσει τις 30 μέρες «μπλοκάρουν» την κάρτα, και ο κάτοχος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές.

Την ίδια ώρα το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς πληρώνονται μέσω τραπέζης, έχουν στο πορτοφόλι τους χρεωστική κάρτα και είναι ήδη είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της, καθώς τη χρησιμοποιούν για αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως ανάμεσα σε άτομα νεαρότερης ηλικίας είναι οι προπληρωμένες κάρτες.

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, καθώς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αυτές αξιοποιούνται κατά κανόνα μόνο για την ανάληψη μετρητών. Το 98% των συναλλαγών με χρεωστική κάρτα, αφορούν αναλήψεις μετρητών, από ΑΤΜ, και μία σειρά τραπεζικών συναλλαγών -όπως είναι οι πληρωμές δανείων, καρτών, εμβάσματα, οι οποίες επίσης πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ. Για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών οι καταναλωτές τις χρησιμοποιούν ελάχιστα», αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη.

Και δεν είναι τυχαίο, ότι οι τράπεζες δίνουν πλέον «προνόμια» και στη χρήση των χρεωστικών, όπως έκαναν παλαιότερα με τις πιστωτικές κάρτες. Προνόμια, όπως είναι η επιστροφή μετρητών, ή η συλλογή πόντων προς εξαργύρωση ισχύουν πλέον και στις αγορές με χρεωστικές κάρτες.

Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι οι πιστωτικές «βαρύνονται» με επισφάλειες που φτάνουν και το 50%, ενώ πολύ συχνά «κουρεύουν» τα πιστωτικά όρια, ώστε και σε περίπτωση που «κοκκινίσει» η κάρτα η ζημιά για την τράπεζα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Εξάλλου πολύ λίγες είναι πια -σε σχέση με το παρελθόν- πιστωτικές κάρτες με όρια της τάξης των 5.000 με 7.000 ευρώ. Και φυσικά οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες έχουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, που σε ετήσια βάση προσεγγίζουν το 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ