Τράπεζες: Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προ των πυλών

Τράπεζες: Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προ των πυλών
Ορατή είναι η ανάγκη για νέα κεφάλαια ύψους 10 δισ ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια, και οι εκροές «ροκανίζουν» ζωτικής σημασίας εποπτικά κεφάλαια.

Της Έφης Καραγεώργου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι τράπεζες φέτος θα πρέπει να διαχειριστούν επιπλέον επισφάλειες της τάξης των 3 δισ ευρώ, για τις οποίες χρειάζονται προβλέψεις, δηλαδή να δεσμεύσουν κεφάλαια.

Το πρώτο τετράμηνο του 2015 δεν έδωσε αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην αγορά, επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Πλέον οι καθυστερούμενες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ ευρώ -και όπως έχουμε ξαναγράψει μαζί με τα ρυθμισμένα δάνεια που πέφτουν εκ νέου σε καθεστώς καθυστέρησης- υπερβαίνουν τα 100 δισ ευρώ.

Αυτές οι επισφάλειες, «ροκανίζουν» την επάρκεια εποπτικών κεφαλαίων, και εάν οι τράπεζες προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων τότε η λογιστική ζημία θα καταστεί πραγματική.

Παράλληλα οι τράπεζες είδαν το τελευταίο πεντάμηνο να «πετάνε» από τα γκισέ καταθέσεις ύψους 26 δισ ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχιερήσεων στο τέλος Οκτωβρίου 2014 ήταν 164,496δισ ευρώ και στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 138,555 δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις επηρεάζουν προς το δυσμενέστερο την κατάσταση της οικονομίας και κυρίως έχουν ανατρέψει το σχεδιασμό των τραπεζών για επιστροφή στην κερδοφορία το 2015.

Και όπως είναι επόμενο έχουν επηρεάσει και την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης (πωλήσεις θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδος, στόχοι για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, νέα δάνεια, κόστος χρήματος). Τα σχέδια παραμένουν προς το παρόν «παγωμένα».

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, δύσκολα οι τράπεζες θα μπορέσουν να προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια και συνεπώς το μόνο διαθέσιμο «μαξιλάρι» για να καλύψει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία όμως βρίσκονται πλέον στην έδρα του ESM/EFSF στο Λουξεμβούργο ώστε να διασφαλιστεί η χρήση τους αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ