Νέες προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων κομίζουν τράπεζες - Ποιες προτείνουν και τι

Νέες προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων κομίζουν τράπεζες - Ποιες προτείνουν και τι
Νέο πρόγραμμα ρύθμισης των στεγαστικών δανείων για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα λανσάρει στην αγορά η Eurobank μέσα στον Μάιο.

Της Έφης Καραγεώργου.

Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη πιλοτικά και απευθύνεται σε δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις των ήδη ρυθμισμένων δανείων τους.

Η τράπεζα προτείνει τη λύση διαχωρισμού του δανείου σε δύο μέρη (split balance). Δηλαδή ένα τμήμα του δανείου αποπληρώνεται κανονικά, ενώ το δεύτερο κομμάτι «παγώνει» και τοποθετείται σε ένα άτοκο λογαριασμό για διάστημα έως και 4 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση του δανείου σε επίπεδα που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τα εισοδήματα του. Παράλληλα επωφελείται για τέσσερα χρόνια της άτοκης περιόδου χάριτος για μέρος του δανείου του.

Εν συνεχεία, ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του δανειολήπτη , μπορεί να γίνει εκ νέου διακανονισμός, να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ή ακόμη και να διαγραφεί μέρος του δανείου εάν η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, προκειμένου να δώσουν «ανάσα» σε όλους τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες επικοινωνούν με πελάτες που έχουν συσσωρευμένα χρέη σε πιστωτικές κάρτες ή και καταναλωτικά δάνεια, και προτείνουν ακόμα και τη διαγραφή σημαντικού τμήματος της οφειλής τους με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν άμεσα το εναπομείναν κομμάτι. Τα «κουρέματα» αυτά, δεν αφορούν μόνο τους συσσωρευμένους τόκους υπερημερίας, αλλά ακόμη και κομμάτι του κεφαλαίου, προκειμένου να «διασώσουν» έστω και ένα τμήμα του δανείου και να μην χρειαστεί να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται το «σπάσιμο» της οφειλής σε καλό και κακό δάνειο με το πρώτο κομμάτι να εξυπηρετείται κανονικά, και το δεύτερο να «παγώνει» επ’ αόριστον. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να πακετάρουν τις συνολικές τους οφειλές σε καταναλωτικά και κάρτες και να τις ενσωματώσουν σε κάποιο στεγαστικό δάνειο, ώστε να απολαύσουν σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ