Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μέσω ELA όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα απαραίτητα collateral ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο όμως τόνισε ότιη ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος που επιβάλει για τα ελληνικά ομόλογα και σημείωσε ότιη αβεβαιότητα, οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι εκροές καταθέσεων έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων (σ.σ. και έτσι μείωση της τιμής) των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα κοντά σε αυτά που είχαμε δει την περίοδο του PSI.

Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις, τόσο καταστρέφεται το απόθεμα των collaterals. Ο χρόνος τελειώνει, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ και τόνισε την σημασία που έχει να σημειωθεί πρόοδος.

Ταυτόχρονα όμως έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να επιβάλει μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά χαρτιά (για ρευστότητα χορηγείται ένα ποσοστό επί της ονομαστικής αξίας του που δίνεται ως ρευστότητα).

Όπως είπε «η σημερινή κατάσταση σήμερα δεν ακριβώς η ίδια με αυτή που υπήρχε όταν αποφασίστηκε από την ΕΚΤ το υφιστάμενο επίπεδο ‘κουρέματος’ και το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να χρειαστεί να γυρίσει πίσω και να το επανεξετάσει». Υπενθύμισε την σχετική αναφορά που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Υπάρχουν τρία θέματα:

Η διαδικασία:Δεν μπορούν να συμφωνηθούν 25 τομείς πολίτικής αν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διαδικασία συζητήσεων.

Το δημοσιονομικό: Περαιτέρω δομικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αλλά για το 2015 η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν πρέπει να πιάσει το στόχο που έθετε το πρόγραμμα.

Οι μεταρρυθμίσεις: Είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη πρόοδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ