Τι υπόσχεται η ΤτΕ σε Ταμεία και Δήμους για τις καταθέσεις τους

Τι υπόσχεται η ΤτΕ σε Ταμεία και Δήμους για τις καταθέσεις τους
Ετήσια απόδοση 2,6%  θα λαμβάνουν οι δημόσιοι φορείς που τα ταμειακά τους διαθέσιμα μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα  Ελλάδος, ενώ θα μπορούν με προειδοποίηση να προχωρούν σε αναλήψεις με προειδοποίηση.

Της Έφης Καραγεώργου.

Αυτόπροβλέπεται σε δύο έγγραφα της ΤτΕ που εστάλησαν το πρώτο στις20 Απριλίου στον ΟΔΔΗΧ και το δεύτερο είναι ενημερωτικό σημείωμαμε ημερομηνία 21 Απριλίου, προς τους φορείς του δημοσίου.
Συγκεκριμένα τοεπιτόκιο που θα πληρώσει το δημόσιο στους φορείς –ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιοι οργανισμοί, Δήμοι- για την μετατροπή των διαθεσίμων τουςσεrepos(συμβάσεις πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς) ανέρχεται σε 2,6% σε ετήσια βάση.
Η απόδοση θα γίνει στο τέλος Ιουνίου 2015 και οι πρόσοδοι θα κατανέμονται δύο φορές το χρόνο.
Επίσης προβλέπεται πως τα κεφάλαια που μεταφέρονται στην ΤτΕ προς επένδυση σεreposείναι κατ΄αρχήν άμεσα διαθέσιμα προς απόληψη. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση απαιτείται μία έγγραφη προειδοποίηση τουλάχιστον δύο ημερών έστω ώστε η αποδέσμευση των κεφαλαίων να μην προκαλεί προβλήματα στη διαχείριση τωνreposμε το ελληνικό δημόσιο.
Κάθε απόληψη χρηματικών ποσών από τους δημοσίους οργανισμούς συντελείται με (ολική ή μερική) ρευστοποίηση της μερίδας τους στη βάση της σχετικής εντολής προς την ΤτΕ.
Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε ηΤτΕ στους φορείς αναφέρει ότι «κρίνεται σκόπιμο η μεταφορά κεφαλαίων να συνοδεύεται, αν αυτό είναι εφικτό, με ένα προγραμματισμό των απαιτούμενων μελλοντικών αναλήψεων σε κυλιόμενη βάση για την κάλυψη ταμειακών αναγκών του επόμενου ημερολογιακού τριμήνου».
Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι «όταν πρόκειται για ανάληψη μη προγραμματισμένου μεγάλου ποσού που αφορά έκτακτες ταμειακές ανάγκες του φορέα, η ικανοποίηση του αιτήματος μπορεί να αναβληθεί για μερικές ημέρες για να υπάρξουν προηγουμένως συνεννοήσεις με το ελληνικό δημόσιο για τον επαναπρογραμματισμό των πράξεωνrepos.
Αν το ζητούμενο προς ανάληψη ποσό είναι μικρό (έως 10% των συνολικών κεφαλαίων του φορέα) ή αφορά προγραμματισμένη ανάληψη, η αποδέσμευση γίνεται άμεσα.
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι φορείς θα μεταφέρουν κάθε φορά στην ΤτΕ τα κεφάλαια που δεν είναι απαραίτητα για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών αναγκών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ