Στελέχη τραπεζών απαντούν για όλα: νέα δάνεια, καταθέσεις, καθυστερήσεις

Στελέχη τραπεζών απαντούν για όλα: νέα δάνεια, καταθέσεις, καθυστερήσεις
Πόσα λεφτά φεύγουν από τις τράπεζες κάθε ημέρα; Πόσα δάνεια δεν εξυπηρετούνται; Που πήγαν τα χρήματά τους αυτοί που τα έβγαλαν από τις τράπεζες; Ποιες οι συνέπειες από την μεταφορά των χρημάτων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας; Εκπρόσωποι τραπεζών δίνουν τις απαντήσεις   
Της Έφης Καραγεώργου.
Παραμένουμε αισιόδοξοι, δηλώνουν οι Έλληνες τραπεζίτες, εμφανίζονται βέβαιοιότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, αποκλείουν το ενδεχόμενοGrexit,εστιάζουν στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και στην χρηματοδότησηεπιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ωστόσο παραδέχονται ότι οι πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες είναι έντονες κυρίωςστο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο μέτωπο των καταθέσεων.
Τα «κόκκινα» δάνεια, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η εκροή καταθέσεων ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία τοποθετήθηκανχθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του 20ουBankingForumπου διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με επίσημο ομιλητή τονυπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.
Λιγότερα δάνεια
«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, θα επέλθει συμφωνία και το δεύτερο εξάμηνο θα δούμε έντονη αλλαγή προς το καλύτερο» ανέφεραν οι γενικοί διευθυντές λιανικής τραπεζικήςκ.κ. Σωτήρης Συρμακέζης της Τράπεζας Πειραιώς, Θόδωρος Καλαντώνης τηςEurobankκαι Γιώργος Μαληγιάννης της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας για τις νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παραδέχθηκαν ότι λόγω τηςσυγκυρίας, «βρίσκονται μακριά από τον στόχο για νέα δάνεια ύψους 10δις ευρώ φέτος».Ωστόσο σημείωσαν πως η κατάσταση είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνοτου 2014και εκτίμησαν ότι οι νέες εκταμιεύσεις ενδεχομένως στο σύνολο του έτους να προσεγγίσουν τα 8δις ευρώ..
Μεταξύ των άλλων ανέφερανπως η ζήτηση για νέα δάνεια από τα νοικοκυριά εξακολουθεί να είναι αναιμική, ωστόσο κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα αιτήματα που δέχονται πλέον οι τράπεζες για χρηματοδότηση είναι υψηλής ποιότητας.
Όμως ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια είναι μικρή, η αγορά που ανοίγει είναι αυτή της χρηματοδότησης για αγορά αυτοκινήτου. «Μην φανταστείτε ότι δίνουμε δάνεια για Καγιέν, όμως χρηματοδοτούμε τους νοικοκυραίους που θέλουν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο ντήζελ 1400- 1600 κυβικών ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενοι στις επιχειρηματικές χορηγήσεις σημείωσαν «στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων και χρηματοδοτούμε όσες εμφανίζουν υπεύθυναbusinessplan»παραδέχθηκαν όμως ότι η υψηλή εξάρτιση των τραπεζών από τονELAπεριορίζει σημαντικά τις νέεςχορηγήσεις, όπως και την επιτοκιακή πολιτική.
Επιδείνωση στα «κόκκινα».
Στο 40% διαμορφώνεται ο δείκτης καθυστερήσεων για διάστημα από 30 μέρες και πάνω (στο 35% άνω των 90 ημερών) και οι τραπεζίτες παραδέχονταιπως το «μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα διαχειριστούν οι τράπεζες το μεγάλο στοκτων καθυστερήσεων»,σημειώνονταςπαράλληλα πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος καθυστερήσεων διαμορφώνεται σήμερα στα επίπεδα του 5%.
Ακόμα οι κ.κ. Μαληγιάννης, Καλαντώνης, Συρμακέζης, αναφέρθηκαν και στην απροθυμία των ιδιωτών να πάνε σε ρύθμιση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των κόκκινων δανείων από την αρχή του έτους, ενώ κοινή είναι η διαπίστωση ότι αυξάνεται και ο αριθμός των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Έφυγαν 26,5δις ευρώ καταθέσεις.
Αν και μικρότερης έκτασης, ωστόσο συνεχίζονται καθημερινά οι εκροές καταθέσεων που είναι της τάξης «των 100 εκατ ευρώ και ίσως λίγο παραπάνω», με αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα να έχουν φύγει άλλα 2δις ευρώ από τις τράπεζες.
Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, ανέφεραν τα τραπεζικά στελέχη και με δεδομένο ότι από τα 26,5δις ευρώ εκροών, το 80% παρέμεινε εντός της χώρας, εκτιμούν ότι μέχρι τέλος του έτους θα επιστρέψουν ποσά της τάξης των 13δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιβολήςcapitalcontrols, όσο η διαρροή των καταθέσεωνκινείται στα σημερινά επίπεδα.Βέβαια αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν είναι καλές θα υπάρξουν περιορισμοίστη ρευστότητα των τραπεζών.
Για το αν η υποχρεωτική κατάθεσητων διαθεσίμων ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων οργανισμών και Δήμων στην ΤτΕ, απάντησαν πως πρόκειται για ποσά της τάξης 1,5- 2δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν με ανάλογοELA.Και διευκρίνισαν ότιτο ύψος τουELAδιαμορφώνεται στα 74δις ευρώ, εκ των οποίωνέχουν χρησιμοποιηθεί τα 71δις ευρώ, οπότε υπάρχει «μαξιλάρι»ύψους 3δις ευρώ να καλύψει αυτά τα ποσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ