Αρχίζει ο νέος γύρος συγκέντρωσης των τραπεζών

Αρχίζει ο νέος γύρος συγκέντρωσης των τραπεζών
Οι συνεταιριστικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στο  νέο γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου.  
Της Εφης Καραγεώργου.
Οι συνεχιζόμενες -αν και μικρότερης έντασης- εκροές των καταθέσεων και η αποκλειστική άντληση ρευστότητας από τον ELA έχει δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση των τραπεζών, καθώς οι μη συστημικές δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν, ενώ η αναζήτηση κεφαλαίων από την αγορά για να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν ευοδώθηκε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της πίεσης αποτελεί η Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 170εκατ ευρώ που ήταν αναγκαίο προκειμένου να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο.
Σημειωτέον ότι ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών από το 2011 είχε μπει σε πορεία αναδιάταξης, με έξι συνεταιριστικές να κατεβάζουν ρολά την περίοδο 2012- 2013 (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Λαμίας, Λέσβου- Λήμνου και Αχαϊκή).
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση για να «σπάσει» η Πανελλήνια σε καλή και κακή τράπεζα ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την προστασία των καταθετών.
Προκρίνεται λοιπόν το μοντέλο που υιοθετήθηκε και στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, το σπάσιμο δηλαδή σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Το «κακό» κομμάτι που θα είναι φορτωμένο με τις επισφαλείς απαιτήσεις θα πάει σε εκκαθάριση, ενώ για το υγιές κομμάτι -δηλαδή καταθέσεις, ενήμερα δάνεια, δίκτυο και το προσωπικό- θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησης σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Το θέμα χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με τηνDGComκαι τονSSM(επόπτης των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης) και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διερευνητικές επαφές με τις συστημικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν κύκλοι που έχουν γνώση του θέματος, θετική ανταπόκριση για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας, έχουν εκδηλώσει τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και ηEurobank.
Σημειώνουμε ότι στην Πανελλήνια Τράπεζα μέτοχοι είναι σήμερα όλες οι εναπομείνασες εν λειτουργία συνεταιριστικές τράπεζες και η Γερμανική DZ Bank. Διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων και περίπου 160 εργαζόμενους.
Η τράπεζα, μετά από δέκα και πλέον μήνες και μετά από παρατάσεις όσον αφορά τη διορία εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων, δεν κατάφερε να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 170 εκατ ευρώ.
Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των εποπτικών αρχών έχουν μπει και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες οι κεφαλαιακές ανάγκες και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών (Πελοποννήσου, Σερρών, Έβρου, Παγκρήτιας, Χανίων Τρικάλων και Ηπείρου) με την ΤτΕ να εξετάζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ