Ώρα ...ELA - Τι να περιμένουμε σήμερα από τον κ. Ντράγκι

Ώρα ...ELA - Τι να περιμένουμε σήμερα από τον κ. Ντράγκι
Σαφώς καλύτερη ήταν  η εικόνα στο μέτωπο των εκροών  καταθέσεων τον Μάρτιο, οι οποίες συγκρατήθηκαν στα 3δις ευρώ, από  12δις τον Ιανουάριο και 7,6δις ευρώ τον Φεβρουάριο.
Της Έφης Καραγεώργου.
Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται η ανανέωση της γραμμής τουELA, που έχει φτάσει στα 71,1δις ευρώ, ενώ η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζώναπό το ευρωσύστημα είναι στα 104δις ευρώ. Οι τραπεζίτες, περιμένουν την σημερινή συνεδρίασητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευελπιστώντας ότι το καλό κλίμα θα αποτυπωθεί στην απόφαση της, ωστόσο η πραγματική ανάσα θα δοθεί με τις αποφάσεις τουEurogroup.
Η ρευστότητα βρίσκεται στον πάτο, με τις εκροές από τον περασμένο Δεκέμβριο ναφτάνουν στα 28δις ευρώ, ενώ ασφυκτική είναι η πίεση και σε ότι αφορά την αποδοχή τωνcollaterals.
Οιεκροές –αν και μικρότερου ύψους-που συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο,μαζί με τη χειροτέρευση στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, και τηναπόλυτη εξάρτιση ρευστότητας από τονELA, είναι ταθέματα στα οποία εστιάζουνοι Έλληνες τραπεζίτες και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Το θετικό είναι ότι οιεκροές καταθέσεωνήταν μικρότερης έντασης τον Μάρτιο και υπολογίζονται στα 3 με 3,5 δις ευρώ,από τα περίπου 24 δισ. ευρώ την περίοδοΔεκεμβρίου-Φεβρουαρίου.
Όμως σε κάθε περίπτωση το σύστημα δεν αντέχει νέο κύμα εκροών, και όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, αν δεν υπάρξει λύση, τότε ενδεχομένως να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες σχεδόν το 80% αφορά σε αναλήψεις μικρών ποσών,πολύ μικρότερων των 100.000 ευρώ. Η συντριπτική δε πλειοψηφία των καταθετών απέσυρε κεφάλαια της τάξης των 5.000- 10.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά έχουν παραμείνει «κρυμμένα» σε θυρίδες και στρώματα ως «μαξιλάρι» ασφαλείας, σε περίπτωση ατυχήματος.
Λόγω της φύσης των εκροών οιτραπεζίτες εκτιμούν ότι ένα σημαντικό μέρος τους θα επιστρέψει στα τραπεζικά γκισέ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.Ωστόσο η επιστροφή αναμένεται αφού«κλειδώσουν» οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία με τους εταίρους και σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ