Ντανιέλ Νουί:«Οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα»

Ντανιέλ Νουί:«Οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα»
Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. ,μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής , τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση φερεγγυότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Οπως είπε «οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα» και τόνισε πως είναι σημαντικό να βρεθούν γρήγορα λύσεις για να τερματιστεί η δοκιμασία αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Την εκτίμηση αυτή την απέδωσε στην ανακεφαλαιοποίηση που έγινε, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος τα δύο τελευταία χρόνια.

Οπως είπε συνεχίζεται η πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών, των οποίων η κατάσταση είναι αρκετά καλή, επεσήμανε, ωστόσο, ότι η πρόοδος αυτή «επισκιάζεται» από την πολιτική αβεβαιότητα.

Ταυτόχρονα ωστόσο η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ δήλωσε με νόημα πως παρακολουθεί στενά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ώστε να παραμένουν φερέγγυες.

Παράλληλα, διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σύγκρουσή της με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με αντικείμενο το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα αλλά και την πρόταση του Εποπτικού Μηχανισμού για «πάγωμα» των αγορών εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η γνώμη της κ. Νουί έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς αν ο SSM κρίνει πως τα ιδρύματα δεν είναι βιώσιμα τότε θα ασκηθεί πίεση στο Διοικητικό Συμβούλιο για περιορισμό ή διακοπή της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ