Αναβάλλεται ο έλεγχος των τραπεζών - Το παρασκήνιο του ελληνικού αιτήματος

Αναβάλλεται ο έλεγχος των τραπεζών - Το παρασκήνιο του ελληνικού αιτήματος
Αναβλήθηκε, για το δεύτερο εξάμηνο, ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών σε ότι αφορά την πορεία των σχεδίων αναδιάρθρωσης τους

Της Έφης Καραγεώργου.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Γκερτ Κούπμαν, επρόκειτο να συναντηθεί με τις διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, και της Eurobank, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 26 και 27 Μαρτίου.

Δεδομένων όμως των συνθηκών, η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης υπέβαλλε αίτημα, στην Κομισιόν να μετατεθεί ο έλεγχος κατά μερικούς μήνες η αξιολόγηση των πλάνων αναδιάρθρωσης. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς έγινε δεκτό καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αναγνωρίζει πως λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας το πιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

Όπως είναι γνωστό τα σχέδια αναδιάρθρωσης, που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν, περιλαμβάνουν σειρά δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος τετραετία και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος πρώτου εξαμήνου του 2018. Στόχος των σχεδίων είναι να απεξαρτηθούν οι συστημικές τράπεζες από το δημόσιο, αποπληρώνοντας τα κεφάλαια που έχουν λάβει ως βοήθεια.

Τα σχέδια αν και είχαν δρομολογηθεί, λόγω των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, παίρνουν αναβολή, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης καθίσταται ασύμφορη η υλοποίηση τους. Πρόσφατα παράδειγμα η ανακοίνωση της Εθνικής, ότι «παγώνει» προς το παρόν η διάθεση του 40% τηςFinansbank, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι και η δέσμευση της ΕΤΕ απέναντι στην Κομισιόν. Στελέχη της Εθνικής αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να πωλήσουν και όχι να «ξεπουλήσουν» το πακέτο του 40% της τουρκικής θυγατρικής.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παραδέχονται πως «υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης» τις οποίες αποδίδουν στην επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας. Σημειώνουν ακόμα πως το τελευταίο τρίμηνο οι εκροές καταθέσεων δημιούργησαν πίεση στο σύστημα (διαμορφώθηκαν στα 23 με 25δις ευρώ), τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσαν νέα άνοδο, ενώ μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας είναι ο έκτακτος μηχανισμόςELA.

Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν οι συστημικές τράπεζες στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και εγκρίθηκαν θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 να προχωρήσουν σε μείωση αριθμού καταστημάτων και εργαζομένων στην Ελλάδα, στη μείωση του κόστους λειτουργίας στην Ελλάδα –η ενέργεια αυτή υλοποιείται μέσα από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου- , στη μείωση του κόστους καταθέσεων στην εγχώρια αγορά καθώς, που επίσης προχωρά αλλά και στη βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, που όμως δέχεται πιέσεις λόγω της φυγής των καταθέσεων και της αύξησης των κόκκινων δανείων.

Το άλλο σκέλος των σχεδίων προβλέπει την διάθεση μετοχών, την πώληση θυγατρικών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εκτός των βασικών τραπεζικών εργασιών (πχ ασφαλιστικές εταιρείες, real estate, διαχείριση κεφαλαίων), οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Οι ενέργειες αυτές προς το παρόν έχουν κολλήσει….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ