Ξανανοίγει ο φάκελος «καταθέσεις στην Ελβετία» -Το ενδεχόμενο φορολόγησης

Ξανανοίγει ο φάκελος «καταθέσεις στην Ελβετία» -Το ενδεχόμενο φορολόγησης
Με τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί έλευσης Ελβετών αξιωματούχων στην Αθήνα, ξανανοίγει ο φάκελος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Στο επίκεντρο, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί το ζήτημα πιθανής φορολόγησης των καταθέσεων με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση της ανωνυμίας των καταθετών.  

Ως προς το ύψος των καταθέσεων, έχουν ακουστεί διάφορα ποσά κατά καιρούς. Κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν το υπόλοιπο στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των καταθέσεων είναι προϊόν παραοικονομίας. Γι’ αυτό, εκτιμάται ότι η επιβολή ενός φόρου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της ανωνυμίας των καταθετών, θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικά έσοδα στον ελληνικό κρατικό κορβανά. Άλλωστε, αντίστοιχες συμφωνίες έχουν κλείσει και με άλλες χώρες του εξωτερικού

Η ιστορία με τη φορολόγηση των καταθέσεων, κρατάει ήδη από το 2011. Η Ελλάδα, έχει αποτύχει στο καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ελβετούς, εκεί που άλλες χώρες -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία- πέτυχαν. Μια ενδεχόμενη συμφωνία της Ελλάδας θα μπορούσε είναι ανάλογη με αυτή που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελβετία, και αφορά τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία από Γερμανούς υπηκόους. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι από το 2013 οι ελβετικές τράπεζες επιβάλλουν φόρο εισοδήματος στους τόκους των καταθέσεων περίπου 26%, οι οποίοι και αποδίδονται στο γερμανικό δημόσιο. Επιπλέον, και προκειμένου να μην υπάρξει «παραγραφή» για τα προηγούμενα έτη, η γερμανο-ελβετική συμφωνία είχε προβλέψει την επιβολή ενός επιπλέον φόρου που θα κυμαίνεται από 19% έως 34% στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές είχαν ξεκινήσει από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός το Φεβρουάριο του 2011, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.

«Χείρα βοηθείας» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογηθούν οι «μυστικές» καταθέσεις επεδίωξε να προσφέρει και ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, ο κ. Ράιχενμπαχ είχε επισημαίνει ότι η Ελβετία ήταν έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη ρύθμιση του θέματος. Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, «η συμφωνία θα παρείχε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει μία νέα πηγή είσπραξης φόρων και ταυτόχρονα να μπει φρένο στις αναλήψεις από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες». Μένει να φανεί αν τώρα θα προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ