Τράπεζες: Νέες αυξήσεις κεφαλαίου προ των πυλών

Τράπεζες: Νέες αυξήσεις κεφαλαίου προ των πυλών
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των τριών τραπεζών, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ απειλείται ο ιδιωτικός χαρακτήρας της Eurobank, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κληθούν προς το τέλος τους έτους, να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τριών τραπεζών Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική θα βρουν «κλειστές» τις πόρτες των διεθνών αγορών λένε έμπειροι αναλυτές στο moneypro και τονίζουν ότι αυτό θα συμβεί εφόσον οι συνθήκες θα είναι ίδιες, παρόμοιες ή χειρότερες από τις σημερινές.

Όσον αφορά την Eurobank, αμφίβολη θα είναι η συμμετοχή του υφιστάμενου επενδυτικού σχήματος, το οποίο θα συνεκτιμήσει τη δεδομένη στιγμή όλους τους παράγοντες που θα συνθέτουν την εικόνα. Kάτι που σημαίνει ότι ίσως το μαξιλάρι του ΤΧΣ να είναι η διέξοδος τους.

Ήδη, τα hedge funds που ήρθαν στην Ελλάδα και «έπαιξαν» το success story της χώρας «ποντάροντας» στις ελληνικές τράπεζες, χάνουν περί τα δύο-τρίτα των κεφαλαίων που τοποθέτησαν στις 4 τράπεζες. Μάλιστα, πολλά από τα hedge funds που ήρθαν στη χώρα μας για να επενδύσουν στα πιστωτικά ιδρύματα, έβαλαν κεφάλαια σε παραπάνω από μία τράπεζα, προκειμένου να επιτύχουν διασπορά κινδύνου σε επίπεδο κλάδου και σήμερα, επιχειρούν σιωπηρά να σταματήσουν τις ζημιές τους (stop loss).

Γι τους λόγους αυτούς, πηγές από την αγορά επισημαίνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων να γίνει από τα περίπου 10 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του για τους σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το εγχώριο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επιβεβαίωση μίας τέτοιας περίπτωσης θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Το κράτος θα αυξήσει το ποσοστό του σε κάθε μία συστημική τράπεζα, ενώ παράλληλα οι δυσμενείς συνέπειες θα μετατοπιστούν στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα χάσει το «πλεονέκτημα» των 10 δις. ευρώ, είτε αυτό ήθελε να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία ενός δημόσιου ενδιάμεσου φορέα ο οποίος θα διαχειριζόταν «κόκκινα» δάνεια, είτε θα το χρησιμοποιούσε για το χρηματοδοτικό κενό, κλπ.

Την ίδια ώρα που ο «κύκλος» της οικονομίας δε λειτουργεί στη χώρα μας, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιεί για επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου, στην Ελλάδα, δηλαδή, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο και ότι εάν η Ελλάδα τον Ιούλιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια και έδωσε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική της περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας».Όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιδεινώνεται, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη συνάντηση Μέρκελ –Τσίπρα, στην Αθήνα έρχεται το νούμερο 2 της Κομισιόν, ο κ. Γκερτ Κούπμαν, για να συζητήσει με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και να αποκρυσταλλώσει ο ίδιος άποψη, για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε καίρια ζητήματα. Η ατζέντα που θα κρατά μαζί του το Νο. 2 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, αφορά κυρίως στα θέματα που είναι ο ίδιος υπεύθυνος στην Κομισιόν, όπως για παράδειγμα το πώς προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και των τραπεζών, που έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις. Και τούτο, διότι ο κ. Κούπμαν, θα απαιτήσει σύμφωνα με πληροφορίες, να επιστραφούν τα εν λόγω κεφάλαια, εφόσον δεν υλοποιείται η αναδιάρθρωσής τους.


Τα κόκκινα δάνεια και η οδηγία της ΕΚΤ

Οι δύο βασικοί λόγοι της ανάγκης για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών είναι αφενός ο ρυθμός αύξησης των καθυστερούμενων δανείων και αφετέρου, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το ύψος των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο που έχουν εγγράψει λογιστικά στον ισολογισμό τους.

Όσον αφορά τα καθυστερούμενα δάνεια, στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν δημιουργήσει προσδοκίες σε κοινωνικές ομάδες, για «κούρεμα» του κεφαλαίου του δανείου, ή για πολύ μειωμένη δόση, που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταβολή της μηνιαίας δόσης ή μέρος αυτής, περιμένοντας ουσιαστικά να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σε αυτούς, έρχονται να προστεθούν οι δανειολήπτες που έχουν πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειό τους λόγω ανεργίας και όλων των υπόλοιπων συνθηκών που υφίσταται η χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» είναι δυσανάλογα περισσότερα από ότι ήταν στις άλλες χώρες (με παρόμοια χαρακτηριστικά ανεργίας, κλπ) που υφίστανται την κρίση καθώς μόνο στην Ελλάδα έγινε περικοπή μισθών και συντάξεων και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα.

Για την οδηγία της ΕΚΤ που αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, δηλαδή την αντικατάσταση των κεφαλαίων που εγγράφουν λογιστικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με πραγματικά κεφάλαια, έχει δοθεί ικανός χρόνος. Ωστόσο έως το επόμενο stress test του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού (SSM), οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πηγές, μέσα στο 2015 δεν θα γίνουν stress test, θα γίνουν όμως το α’ εξάμηνο του 2016. Μέχρι τότε, ο εποπτικός μηχανισμός δίνει χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν από τις αγορές τα κεφάλαια που χρειάζονται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ