Στην Φρανκφούρτη η μάχη για την ρευστότητα

Στην Φρανκφούρτη η μάχη για την ρευστότητα
Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ και οι αποφάσεις του θα είναι σημαντικές στο κατά πόσο θα δοθεί «ανάσα» ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Της Έφης Καραγεώργου.

Τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς είναι τρία:

Η ανανέωση της γραμμής παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, η αύξηση στο πλαφόν για εκδόσεις εντόκων από το δημόσιο και η συμμετοχή των τραπεζών στις δημοπρασίες αυτές.

Οι πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο, ότι ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει την «ανάσα» που επιζητά η ελληνική πλευρά, αυξάνοντας το όριο στις εκδόσεις των εντόκων.

Χθες όμως, αξιωματούχοι της ΕΚΤ, με δηλώσεις τους στο Bloomberg, σημείωναν ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις από ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εάν ζητήσει αύξηση του επιπέδου που μπορεί να παράσχει ο ELA στις τράπεζες. Ωστόσο διευκρίνιζαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει το βήμα να ασκήσει βέτο στην παροχή έκτακτης χρηματοδότησης καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμα το Bloomberg επισημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να εγκρίνει μια αύξηση, χωρίς την στήριξη και των 19 διοικητών της κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβόλτι, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ έχει συζητήσει το κατά πόσο ο ELA αποτελεί «νομισματική χρηματοδότηση υπέρ της Ελλάδας», για να σπεύσει να προσθέσει ότι «είναι ένας προσωρινός μηχανισμός στήριξης. Δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει σε μία συγκεκριμένη περίοδο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι μόνιμο».

Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ώρες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ. Και θα δώσουν και τον τόνο στη γραμμή που θα κρατήσουν οι εταίροι απέναντι στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης.

Θα κριθεί λοιπόν κατά πόσο η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα χαλαρώσει τη στάση της, για μία σειρά από κρίσιμα θέματα όπως είναι: η αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων -καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει πιάσει την οροφή των 15 δις ευρώ-, η επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα, να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στις δημοπρασίες των εντόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ