ΕΚΤ: Οριακά αυξημένος για τις ελληνικές τράπεζες ο ELA

ΕΚΤ: Οριακά αυξημένος για τις ελληνικές τράπεζες ο ELA
Κατά 500 εκατομμύρια ευρώ (στα 68,8 δις ευρώ) άνοιξε η γραμμή του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό αποφασίστηκε πριν από λίγο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν δεκτά ως ενέχυρα αφού υπάρξει πρόοδος στην ολοκλήρωση του προγράμματος.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Αν και χθες το ελληνικό δημόσιο πέρασε με επιτυχία -αλλά με αυξημένο επιτόκιο, το πρώτοcrashtestδανεισμού, καθώς άντλησε 1,14δις ευρώ μέσω εντόκων γραμματίωνωστόσο οιανάγκες του βαίνουν αυξανόμενες και ο μηχανισμόςELA, αποτελεί «οξυγόνο» ρευστότητας.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στην Κύπρο όπου συνεδριάζει από χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Και ο ρόλος του είναι κομβικός για να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ και σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για τηνπλήρη αποκατάσταση,και με όλα τα «εργαλεία», της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Διότι προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο, αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων. Ενώ μεθαύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου λήγουν έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, στις 13 Μαρτίου έντοκα ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις 20 Μαρτίου επίσης έντοκα της τάξης των 1,6 δισ ευρώ.
Οι εκδόσεις αυτές είναι προγραμματισμένες και μοναδικό σκοπό έχουν να αποπληρωθούν και να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερα έντοκα γραμμάτια που φτάνουν στη λήξη τους.
Όσες λήξεις εντόκων βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών θα ανανεωθούν (rollover). Εκείνες που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών ή επενδυτών, οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην ανανέωση τους, θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο, διαφορετικά θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
Οι τραπεζίτες κρατούν μικρό καλάθι σε ότι αφορά την ανανέωση τουELA. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΤτΕ ζήτησε από την ΕΚΤ να εγκρίνει επέκταση του ELA κατά 10-18 δισ. ευρώ για όλη τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έχει δώσει έγκριση για ανανέωση της γραμμής αλλά για μικρότερο ποσό.
Συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στα τέλη Ιανουαρίου διαμορφωνόταν στα 82,24 δισ. ευρώ, από 56 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ο δανεισμός των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος ανερχόταν στα τέλη Ιανουαρίου στα 5,2 δισ. ευρώ, ωστόσο πλέον αυτό το ποσό έχει εκτιναχθεί, καθώς από τις 11 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις του δημοσίου ως ενέχυρο έναντι παροχής ρευστότητας, οπότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αντλούν αναγκαστικά χρηματοδότηση με υψηλότερο κόστος από τον ELA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ