Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ η Αθήνα

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ η Αθήνα
Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ βρίσκεται η Αθήνα ελπίζοντας σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (Δείτε ΕΔΩ).

Όμως οι δυνατότητες παρέμβασης του διοικητή της ΤτΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις -την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και την ύπαρξη προγράμματος με την ΕΕ- προκειμένου να άρει τον περιορισμό για τα ελληνικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν οριακές. Σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων έχουν περιοριστεί αισθητά -μετά την συμφωνία στο Eurogroup- ωστόσο οι τράπεζες εξακολουθούν να «χάνουν» καταθέσεις.

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα. Το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες, καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με στόχο να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας. Επίσης, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα και το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ