Στην Λευκωσία ο Ντράγκι για την συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στην Λευκωσία ο Ντράγκι για την συνεδρίαση της ΕΚΤ
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Λευκωσία στρέφονται οι προβολείς του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η παράταση της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA. Η ΕΚΤ έχει δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες μέσω ELA μέχρι το ποσό των 68,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές πιθανότατα δεν θα έχουμε νέα αύξηση του ορίου καθώς τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στις καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί.

Αμετακίνητη στη θέση της αναμένεται η ΕΚΤ στο θέμα της επέκτασης του ορίου έκθεσης σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Η ΕΚΤ εμφανίζεται απόλυτα αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας ότι συνιστά έμμεση κρατική χρηματοδότηση.

Έτσι οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο εντόκων που διαθέτουν αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές νέων εντόκων.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από την ΕΚΤ στο τέλος Ιανουαρίου οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν από το ευρωσύστημα συνολική ρευστότητα ύψους 87,4 δισ. ευρώ έναντι 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου (+56%).

Από αυτή τα 82,2 δισ. ευρώ είχαν αντληθεί μέσω της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 5,2 δισ. ευρώ μέσω ELA. Η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά τον Φεβρουάριο καθώς μεγάλο μέρος της ρευστότητας μεταφέρθηκε στο ELA μετά από σχετική απόφαση της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ