H "μάχη της Κύπρου" για την ρευστότητα των τραπεζών

H "μάχη της Κύπρου" για την ρευστότητα των τραπεζών
Κρίσιμες αποφάσεις,   οι οποίες αφορούν τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και την κατ΄ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, ενώ θα έχουν άμεση επίπτωση και στο χρηματοδοτικό κενό, αναμένεται να λάβει μεθαύριο Τετάρτη 4 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στην Κύπρο και μεταξύ των άλλων θα αποφασίσει ανοι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού -με επιτόκιο 1,55%- ή θα επιστρέψουν στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (με κόστος 0,05%). Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το άνοιγμα της γραμμής τουELAέχει φτάσει στα 68,5 δισ ευρώ.
Προς το παρόν οι πιέσειςαπό τα εποπτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςπρος την ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνονται, με στόχο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, και προκειμένου να το πετύχουν έχουν θέσει υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας τις τράπεζες σε ότι αφορά τις αγορές εντόκων γραμματίων. Μάλιστα οιίδιοι αυστηροί περιορισμοί ισχύουν και για τη χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζώνενημερώθηκαν εγγράφωςτην περασμένη Πέμπτη,από τον επόπτη τους –δηλαδή την ΕΚΤ-, ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουντις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.
Με το συγκεκριμένο έγγραφο η ΕΚΤ ζητούσε να ενημερωθεί -εντός 24 ωρών- για το ύψος της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών έναντι του Δημοσίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 18ηΦεβρουαρίου (ημέρα που ενέκρινε την ανανέωση τουELA), θέτοντας το όριο αυτό ως πλαφόν της συνολικής κάλυψης των αναγκών του δημοσίου.
Κύκλοι των τραπεζών κάνουν λόγο για«πολιτική απόφαση» προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και υπογραμμίζουν πως η ουσία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με 1 ευρώ το δημόσιο αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς άδεια από τηνΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων της 4ης Μαρτίου ύψους 875εκατ ευρώ. Ενώ την Παρασκευή 6 Μαρτίου λήγουν έντοκα ύψους 1,4δισ ευρώ, στις 13 Μαρτίου έντοκα ύψους 1,6δισ ευρώ και στις 20 Μαρτίου επίσης έντοκα της τάξης των 1,6δισ ευρώ. Συνολικά δηλαδή 4,6δισ ευρώ.
Μέχριτώρα, τα έντοκα τρίτων που έληγαν και οι κάτοχοι δεν ήθελαν να τα ανανεώσουν τα κάλυπταν οι ελληνικές τράπεζες. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη,οι λήξεις εντόκων που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών θα ανανεωθούν (roll-over). Εκείνες που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών, ή επενδυτών και οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην ανανέωση τους, θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο (διαφορετικά θα συμβεί πιστωτικό γεγονός).
Και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών και ηΤράπεζα Ελλάδος,θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως», οι λήξεις να καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνουμε ότι από την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε πως μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο (έπαψαν να γίνονται δεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου).
Μάλιστα ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Φεβρουαρίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε το νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. Ευρώ (όπως εξάλλου είχε πράξει και στο προηγούμενο αίτημα για αύξηση του ορίου κατά 10δισ ευρώ).Το όριο κατοχής εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες είναι στα 15 δισ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ