Επιχείρηση "επιστροφή καταθέσεων" - πώς θα βγουν τα λεφτά από τα στρώματα

Επιχείρηση "επιστροφή καταθέσεων" - πώς θα βγουν τα λεφτά από τα στρώματα
Με εξασφαλισμένη τη ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, προσδοκούν  ότι θα εγκριθούν από τους εταίρους οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή  των καταθέσεων –που κρύφτηκαν σε μπαούλα και στρώματα- λόγω της αυξημένης ανασφάλειας.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Επίσης δεν υφίσταταιπλέον θέμα να μπουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, να μπει δηλαδή πλαφόν στα όρια των αναλήψεων.Από τον Δεκέμβριο που ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι την περασμένη Παρασκευή από το τραπεζικό σύστημα είχαν φύγειπάνω από 20 δις ευρώ καταθέσεις. Από τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν άμεσα τα 6 με 7 δις ευρώ, χρήματα που «κρύφτηκαν» σε θυρίδες, στρώματα και σεντούκια.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότιτα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης –αν και παραμένουν διαθέσιμα- επιστρέφονται στον ESM. Μάλιστα πηγές της ΕΚΤ αναφέρουν ότι το ποσό αυτό «στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο σε περίπτωση ατυχημάτων τα χρήματα είναι διαθέσιμα για αυτό το σκοπό, μετά από αίτημα του νέου επόπτη του συστήματος, του SSM».
Παράλληλα το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ περιμένεινα κλείσει η συμφωνία -με την έγκριση από τους εταίρους των ελληνικών προτάσεων- προκειμένου να άρει την απαγόρευση που ισχύει από τις 11 Φεβρουαρίου για τα ελληνικά ομόλογα και τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Όμως οι ελληνικοί τίτλοι θαμπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από τη στιγμή που η ΕΚΤ «θα εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα θετικής ολοκλήρωσης του προγράμματος». Κίνηση που αναμένεταιμετά την 28ηΦεβρουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να εγκριθεί η ενδιάμεση συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Το 4μηνο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας,καθώς θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικέςκινήσεις για την επανεκκίνηση της, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών.
Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται να παίρνει παράταση η κατάθεση τουνομοσχεδίουγια τη διαχείριση των «κόκκινων» οφειλών, ενώοι πλειστηριασμοίπρώτης κατοικίας «παγώνουν» μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ