Χόγιερ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα

Χόγιερ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα
Θετικά προκύπτουν τα στοιχεία της ΕΤΕπ για την Ελλάδα. Πρόσφατη έκθεσή της έδειξε ότι τα συνολικά ποσά που έχουν εκταμιευτεί ανέρχονται σε 16,9 δις ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

«Στην Ελλάδα είχαμε δραστηριότητες πριν από την κρίση, ήμασταν αυτοί που παρέμειναν στη διάρκεια της κρίσης και πρόθεση μας είναι να παραμείνουμε και μετά την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Bέρνερ Χόγιερ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ Χόγιερ , καθοριστική είναι η διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή με την απόφαση του Γιουρογκρούπ και όπως είπε: «Ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τεσσερις μήνες ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ακόμη ότι η έκθεση της τράπεζας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και τα συνολικά ποσά που έχουν εκταμιευτεί ανέρχονται σε 16,9 δις ευρώ που σημαίνει 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, είπε πως «αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕΠ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει». Υποστήριξε ακόμη ότι τα καλά προγράμματα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους καθώς «ότι χρηματοδοτούμε εμείς αναχρηματοδοτείται στη συνέχεια από τις διεθνείς αγορές , πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε αδύναμα προγράμματα και αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, είναι η βάση για ότι κάνουμε».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται νέα προγράμματα προς χρηματοδότηση αλλά σημείωσε ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα "κόβουν την ανάσα", σημειώνοντας τεράστια αύξηση την τελευταία διετία.
Ο Β. Χόγιερ αναφέρθηκε και σε μια προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την Ελλάδα. "Εζησα στην Ελλάδα ως μαθητής την εποχή της δικτατορίας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η χώρα αυτή προχώρησε στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, έγινε μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Εχω προσωπική δέσμευση με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι παρούσα στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ