Τι σημαίνει για τις τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ

Τι σημαίνει για τις τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ
Ως «πολιτικό» μήνυμα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, χαρακτηρίζει η ελληνική τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά την χθεσινοβραδυνή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα.  
Της Έφης Καραγεώργου.
Μοναδική πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, θα είναι πλέονμέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.
Καιτα μόνα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) ύψους άνω των 20δισ ευρώ, τα οποία έχουν λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, και τα είχαν στην «άκρη» για τις δύσκολες ώρες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μέσα στο Φεβρουάριο οδανεισμός μέσω τουELAθα εκτιναχθεί πάνω από τα 50δις ευρώ, ενώ σήμερα είναι κάτω από τα 5δις ευρώ.
Με απλά λόγια η ΕΚΤ αποφάσισε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου τακρατικά ομόλογα όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Σημειώνεται ότι το δίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου οιτέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν νέα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας23δισ ευρώ(στις 23 Ιανουαρίου 2015 το ύψος τους έφθασε στα 50,94 δισ. Ευρώ, από 26,9δισ ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014).
Tι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Υπνθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, η ΕΚΤ προχώρησε στην έκδοση της ακόλουθη ανακοίνωσης:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA
Τα μαντάτα έφτασαν στην Αθήνα αργά χθες το βράδυ και αιφνιδίασαντα στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς, τα οποία κάνουν λόγο για «πολιτικό»μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, να δεχθεί τους όρους των δανειστών.
Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Ελλάδος, η απόφαση της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσειτη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού ηγραμμή τουELA, αυξάνεται αναλόγως.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ περίπου 45δις ευρώ, προσφέροντας ως εγγυήσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Με επιτόκιο δανεισμού 0,05%.
Και τώρα θα πρέπει στις 11 Φεβρουαρίου να «ξεπληρώσουν» την ΕΚΤ, αντλώντας κεφάλαια μέσω τουELA, με επιτόκιο όμως στο 1,55%.
Εφεξήςτο μοναδικό «μαξιλάρι» ρευστότηταςπου έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η γραμμή του Έκτακτού Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» να ανανεωθεί.
Σύμφωνα μεπληροφορίες χθες η ελληνική πλευρά ζήτησεαπό την ΕΚΤ να διπλασιασθεί η γραμμή τουELA, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη περίοδο, ενώο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε,στη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαουρφάκη να δεχθεί επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων της τάξης των 10 δισ. ευρω.
Υπενθυμίζουμε ότι ηγραμμή τουELAανανεώνεται κάθε δύο βδομάδες και συναρτάται με τις ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) οι οποίες έχουν προσφύγει σε αυτό για την χρηματοδότησή τους. Η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες μέσω του ELA την πληρώνουν πιο ακριβά κατά 1,50% σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ από την οποία δανείζονται έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με το οριακό επιτόκιο 0,05%.
Η επόμενη ανανέωση του ELA θα λάβει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι κρίσιμες αποφάσεις τουέκτακτου Eurogroup. Και τοELAθα είναι το μοναδικό μαξιλάριρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ